7 redenen om thuis te blijven

1 Site-seeing

Wie is de leukste playbacker?

www.googleidol.com

Binnen twee weken een boeket

Als achtjarige leek het doodnormaal vol overgave Like a virgin van Madonna te playbacken in gewaagde verkleedkleren. Een gênante herinnering is het enige dat beklijft. Het mee-mimen van muziek beleeft nu een comeback. En de gelukkige bezitter van een webcam legt zo'n avontuur nu niet alleen vast voor de eeuwigheid, maar zet dat filmpje meteen online. Op de website www.googleidol.com staat het resultaat. Twaalf video's van playbackers strijden om eeuwige roem. De vijftienjarige Nederlandse vriendinnetjes Pomme en Kelly zijn intussen wereldberoemd op internet en hebben de halve finales bereikt met hun vertolking van Aretha Franklins Respect. In een filmpje van ruim twee minuten gaan Pomme en Kelly (goed getimed) volledig uit hun dak. Ze wonnen glansrijk van de Amerikaanse Beckah en haar mollige veertienjarige broertje, dat buikdansend de geest verbeeldt bij het nummer Genie in a bottle van Christina Aguilera. De stemronde voor de halve finale sluit op 25 maart. De site is een initiatief van een Australiër, die het filmpje van Pomme en Kelly vond bij Google Video en een soort Idols-competitie bedacht tussen playbackende webcammers. Afgezien van deze zenuwslopende competitie is het bekijken van de filmpjes op z'n zachtst gezegd hilarisch. Bovendien gluur je via de webcam mee in slaapkamers en huishoudens van rare mensen. Die zo geruststellend gewoon gek zijn. (OvD)

2 Radio (praten)

De avonden

747AM, 20.02-23.00u.

In het eerste uur een gesprek met Tijs van den Boomen over zijn fascinatie voor het toeval. Verder regisseuse Aliona van der Horst over haar film Voices of Bam en een reportage over Quality Time, een theaterstuk van De Mug met de Gouden Tand. In het laatste uur een documentaire uit Albanië waar in het bergdorpje Lami i Madh de wolven de baas zijn geworden. De laatste drie gezinnen verhuizen deze zomer naar de stad.

3 film

Forrest Gump

Net5, 20.30-23.05 u.

Forrest Gump weet, ondanks zijn niet al te hoge intelligentie, legendarisch te worden. Hij is aanwezig bij een aantal grote gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis - hij vecht in Vietnam, ontmoet JFK, en Elvis kijkt zijn danspasjes van de jonge Forrest af. De film zelf is ook legendarisch. Wie kent niet de zin 'Run Forrest run' of het spreekwoord 'Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get.'?

4 documentaire

Zembla: de verhoren bij de zedenrecherche

Ned.3, 20.20-21.05 u.

Tien procent van alle aangiften van zedendelicten komt binnen bij de zedenpolitie Amsterdam-Amstelland. Voor het eerst liet de politie een cameraploeg toe bij de verhoren. Zembla filmde zowel de slachtoffers als de verdachten van zware zedenzaken als verkrachting, pedofilie en kindermoord. Ook sprak regisseur Dirk Kagenaar met rechercheurs, die soms gruwelijke zaken moeten oplossen.

5 web-radio

Radio naar je eigen smaak

www.last.fm

Een radiostation dat steeds beter aanvoelt wat jij wilt horen? Dat kan tegenwoordig. Last.fm, een streaming radiostation op internet, onthoudt wat je hebt beluisterd en weet na een poosje precies waar je voorkeuren liggen (of het nu funk is, hiphop, Nederlandstalig of trash-metal). Last.fm speelt muziek die jijzelf of 'smaakgenoten' goed vonden. Als je op de site de band The Police intoetst, geeft Last.fm aan dat de 89.299 gebruikers die naar The Police luisteren ook van The Rolling Stones en U2 houden. Vreemd trouwens, dat bij de 81 eerste bands niet Nirvana staat. Blijf naast Last.fm ook naar gewone radiostations luisteren. Het grote gevaar van Last.fm is - net als met rss-feeds, die je op de hoogte houden van onderwerpen naar jouw keuze - dat je je niet meer laat verrassen door mensen met een totaal andere smaak, waardoor je geen nieuwe muzikale inzichten meer opdoet. (WW)

6 Ding

Bloem in blik

Onder meer via www.bestthings.nl voor 6,95 euro

Lente wil het nog steeds niet worden. Toch steken de krokussen hun puntige koppen alweer boven de grond uit. Tenminste, in de tuin van de buurman, die de krokussen op tijd in de grond heeft gestopt. Tuinieren moet je liggen. Voor wie echt geen groene vingers heeft, is er een wel heel simpele methode om de lente in huis te halen. Bloem in blik. Je trekt het blik open en giet er een glaasje water bij. Je zet het blik in de vensterbank, en als alles goed gaat heb je binnen een paar weken een bloeiend bosje bloemen. Het is een hippe variant van het aardappelvormige mannetje met steeds langer groeiend haar van gras, dat een jaar of vijftien geleden zo'n rage was. Je hebt de 'blikbloemen' in allerlei soorten, van zonnebloem tot geranium en vergeet-mij-niet-je. Voor de keukenprinsen: er zijn ook verse kruiden in blik te koop. Een beetje paradoxaal, dat wel. (JL)

7 Spel

Abalone

Jumbo, 22,99 euro

Je ziet ze vaak, van die prachtige schaakspellen met ingewikkelde stukken die in een huiskamer op een dressoir staan te pronken. Aangeraakt worden ze nooit. Schaken is toch voor de liefhebbers. Zonde. Leuker is het als een spel mooi is om neer te zetten en naar te kijken, maar ook nog eens uitdagend en toch niet te moeilijk om te spelen. Dat is abalone. Het is een oudje - het was spel van het jaar in 1991 - maar wel een tijdloze klassieker. Het spel bestaat uit een zeshoekig speelbord en 28 zwarte en witte glimmende knikkers. Wie het eerst zes knikkers van de tegenspeler over de rand van het bord krijgt, wint. De knikkers rollen lekker onder je hand en maken daarbij een klinkend geluid. Het is een tactisch denkspel waarin je steeds beter kunt worden. Toch hoef je over een speelbeurt niet eindeloos na te denken. Voor de liefhebbers van abstracte spellen. Of van mooie. (JL)

    • Ward Wijndelts
    • Janna Laeven