40 jaar voor Serviër Stakic

De Bosnische Serviër Milomir Stakic is door het Joegoslavië-tribunaal in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig jaar. Hij had eerder levenslang gekregen.

Volgens de rechters van het VN-hof heeft Stakic (44) zich schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

In 2003 was Stakic de eerste beklaagde die van het tribunaal de maximumstraf kreeg. Het vonnis in hoger beroep behoort tot de zwaarste straffen die het tribunaal tot nog toe heeft uitgesproken. De Bosnische Serviër Goran Jelisic kreeg ook veertig jaar opgelegd. Generaal Radislav Krstic, veroordeeld omdat hij meewerkte aan de genocide in Srebrenica, kreeg in hoger beroep 35 jaar.

De arts Milomir Stakic werd in 1992 voorzitter van de Bosnisch-Servische crisisstaf die het bestuur overnam van de gemeente Prijedor in het noordwesten van Bosnië. De nieuwe bestuurders verdreven rond twintigduizend Bosnische moslims en Kroaten. Volgens de rechters heeft Stakic een actieve rol gespeeld bij de oprichting van de gevangenkampen Omarska, Trnopolje en Keraterm. In die kampen werden volgens het hof rond vijftienhonderd mensen vermoord. Gevangenen werden gemarteld, verkracht en geslagen. Televisiebeelden van extreem magere gevangenen achter prikkeldraad, in het Omarska-kamp, leidden internationaal tot hevige verontwaardiging.

Ook in hoger beroep vinden de rechters het niet bewezen dat Stakic zich schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord.

Stakic zal vanuit de gevangenis in Scheveningen, waar hij sinds 2001 in detentie zit, worden overgebracht naar een gevangenis in het buitenland. Waar hij terecht komt is op dit moment nog niet bekend. De meeste veroordeelden komen voor vervroegde vrijlating in aanmerking nadat ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten. In het geval van Stakic zou dat, rekening houdend met zijn voorarrest, in 2027 zijn.