1 rijbewijs, niet 111

Eén Europees rijbewijs op creditcard-formaat, dat de 111 soorten in Europa vervangt. Hierover sluiten de Europese ministers van Transport maandag een akkoord, werd gisteren bekend. Nederland voert per 1 oktober al een rijbewijs in op creditcard-formaat dat aan alle EU-normen voldoet. Waarom één Europees rijbewijs?

Belangrijkste motief is dat Europese burgers zich met één pas makkelijker bewegen binnen de EU-grenzen. Zo is het met 111 verschillende soorten rijbewijzen bij controles voor de politie nu lastig in te schatten of iemand een geldig papiertje laat zien. Het beoordelen van de diverse documenten resulteert in veel verwarring en zorgt voor oponthoud.

Een andere reden is het tegengaan van 'rijbewijstoerisme'. Als een Duitser momenteel zijn Führerschein kwijtraakt wegens dronkenschap achter het stuur, kan hij in Nederland zo een nieuwe aanvragen. Amsterdam geeft jaarlijks zo'n 800 rijbewijzen af aan Duitsers; een aantal grensgemeenten nog veel meer. Om dit te voorkomen wordt aan het nieuwe rijbewijs een systeem van gegevensuitwisseling gekoppeld. Het zal nog wel even duren voordat het Europese rijbewijs op creditcard-formaat overal wordt gebruikt. Duitsland, waar het Führerschein nu levenslang geldig is, heeft een overgangstermijn van twintig jaar bedongen voor bestaande rijbewijzen in Europa. Landen mogen bovendien tot 2011 wachten met invoering van het EU-rijbewijs.

    • Wilmer Heck