Zwarte lijst van EU met 93 namen van maatschappijen

Brussel, 22 maart. 93 luchtvaartmaatschappijen mogen om veiligheidsredenen niet langer boven Europa vliegen. Ze staan op een zwarte lijst die de Europese Commissie vanmiddag bekend heeft gemaakt. Het gaat vooral om Afrikaanse maatschappijen. Alle vervoerders uit Congo, Equatoriaal-Guinea, Liberia, Sierra Leone en Swaziland krijgen een Europees vliegverbod. Vorig jaar werd besloten tot het opstellen van een zwarte lijst na een aantal ongelukken. Frankrijk stelde eerder al zo`n lijst op na. Nederland deed dat niet, maar een aantal maatschappijen stond in Nederland wel onder verscherpt toezicht. Dat zijn de Turkse vervoerders MNG Airlines, Fly Air en Onur Air. Deze staan niet op de zwarte lijst op de site van de Europese Commissie.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het bericht Zwarte lijst van EU met 93 namen van maatschappijen (22 maart, pagina 17) vermeldt een verkeerd aantal luchtvaartmaatschappijen dat niet meer boven Europa mag vliegen. Het zijn er 92.