“Zekerheid is relatief'

Je bent uit loondienst gegaan en werkt nu voor jezelf. Waarom wilde je geen vaste baan meer?

Arno Broere Foto Flip Franssen Nederland, Nijmegen, 17-3-2006 Arno Broere, carrierestap Foto: Flip Franssen, NVF, 024-3238442 Franssen, Flip

“Eigenlijk wilde ik altijd al voor mezelf werken. Maar nadat ik was afgestudeerd als bedrijfseconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen, vond ik niet dat ik voldoende bagage had om een eigen bedrijf op te richten. In de schoolbanken leer je niet om te verkopen of om mensen te overtuigen, wat je als zelfstandige wel moet kunnen. Mijn ontslag vorige zomer bij het ICT-bedrijf Cognos was een mooie aanleiding om weer eens om me heen te kijken. Ik vond dat ik genoeg ervaring had voor een eigen bedrijf en heb Roermarketing opgericht.“

Wat zijn voor jou de voordelen van dat zelfstandig ondernemerschap?

“Voor mij was de grote lol er na een halfjaar vaste dienst wel af. Mijn bezigheden werden meer routineklussen. Bovendien loop je op een gegeven moment tegen zaken in het bedrijf aan die je niet kan veranderen, zoals de politiek die in bedrijven heerst. Dat je bijvoorbeeld niet zomaar bij een bepaald persoon kan binnenvallen of dat je bij alle vergaderingen aanwezig moet zijn. Daar hoef ik nu geen rekening meer mee te houden. Je moet natuurlijk wel doen wat je gevraagd wordt, maar je kan makkelijker afstand nemen van de consequenties. Ik heb meer vrijheid in mijn werk.“

Hoe heb je je tarief bepaald?

“Dat vond ik heel lastig. Ik heb een seminar gevolgd bij de Kamer van Koophandel en ik heb gesproken met headhunters. Mijn tarief varieert een beetje, maar ligt tussen de 800 en 1.200 euro per dag. Ik verslikte me toen ik die bedragen voor het eerst hoorde, ik vond ze nogal hoog. Maar het is marktconform en ik moet natuurlijk voor mijn eigen sociale zekerheid zorgen.“

Het kan een risicovolle stap zijn, om voor jezelf te gaan werken. Hoe reageerde je partner?

“Zekerheid is iets relatiefs. Loondienst kan ook onzeker zijn, heb ik ondervonden. Mijn vrouw stond achter mijn keuze. Toen ik de stap zette, waren we wel van plan kinderen te krijgen. Maar dat heeft mijn keuze niet beïnvloed. Mijn vrouw werkt fulltime als arts in een ziekenhuis, dus het was een beperkt risico voor mij om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik weet niet of ik de stap had genomen als zij geen inkomen had gehad.“

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt