www.nrc.nl

Muziekmonopolie. Marie-José Klaver schrijft op haar weblog over het Franse parlement, dat Apple wil verplichten om de liedjes die worden verkocht in de iTunes-winkel ook geschikt te maken voor andere muziekspelers dan de iPod. Frankrijk wil niet dat een bepaalde fabrikant de muziekmarkt beperkingen oplegt. Een nieuwe Franse wet moet voorkomen dat Apple (of Microsoft) een monopoliepositie op de digitale muziekmarkt verwerft. Volgens de nieuwe wet moeten online musicwinkels zoals iTunes de broncode openbaar maken van de beveiligingssoftware - digital rights management software (DRM) - zodat de songs geconverteerd kunnen worden, waarna ze ook op andere muziekspelers beluisterd kunnen worden.

www.nrc.nl/klaver

Verborgen camera. Weblog Hebben beschrijft nieuwe gadgets, zoals de Wire Camera van Archos, die “het midden houdt tussen de vingercamera van Margreet Dolman en de verborgen camera van Banana Split: een mini-cameraatje aan een draadje, dat je rechtstreeks kunt aansluiten op een draagbare digitale videorecorder.

Zo kun je stiekem video-opnames maken of actiefilmpjes schieten door de Wire Camera op je fiets, ski's of polsstok te bevestigen. Er zit een autofocus op en je kunt ook bij weinig licht nog goede opnames maken.

Archos heeft daarnaast een nieuwe portable videospeler-annex-videorecorder op de markt gebracht. De zilverkleurige AV 700 heeft een videoscherm van 7 inch doorsnee en heeft een ingebouwde digitale tv-tuner. Daar kan de nieuwe Video iPod een puntje aan zuigen. Jammer dat Nederland als enig land in Europa geen gratis (free-to-air) digitale zenders biedt.“ www.nrc.nl/hebben