Wilders wil artikel 1 uit de Grondwet schrappen

Tweede-Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) wil artikel 1 van de Grondwet, over gelijke behandeling, schrappen en vervangen door een artikel dat de joods-christelijke en humanistische traditie in Nederland benoemt als de “dominante cultuur“.

Dat staat in het verkiezingsprogramma “Klare Wijn' van zijn Partij voor de Vrijheid dat Wilders dinsdag presenteerde. Deze tradities vormen “niet alleen de basis maar ook de grenzen van onze beschaving“, waaraan migranten zich zouden moeten conformeren.

Wilders streeft naar een immigratiestop van vijf jaar voor niet-westerse immigranten en hij wil dat er vijf jaar lang geen nieuwe islamitische scholen en moskeeën in Nederland worden opgericht. Ook wil hij een preekverbod voor buitenlandse imams. Wilders signaleert een “modern onbehagen“ in de liberale samenleving. Volgens het Kamerlid, dat in 2004 de VVD verliet, ontbreekt in “het pure liberalisme“ deugdzaamheid als waarde.

Fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, op reis in India, zeggen dat Wilders Fortuyn wil “nadoen“. Kamerlid Herben van de LPF noemde het pleidooi tegenover het ANP echter “achterhaald“. Volgens Herben legt Wilders de woorden van Fortuyn te eenzijdig uit. “Oude wijn in oude zakken“, zei PvdA-leider Bos. Rouvoet (ChristenUnie) noemde het programma een provocatie.

Wilders vindt dat hij de kiezers moet uitleggen waarom hij ruim twee jaar geleden de fractie van de VVD verliet en alleen verder ging. Dat was niet alleen omdat hij tegen toetreding was van Turkije tot de Europese Unie, zegt hij. “Sluipenderwijs“ werd hij het oneens met de koers van de VVD. Zijn belangrijkste doel is dat Nederlanders weer trots worden op hun cultuur. “Die moet dominant zijn. Daarmee bedoel ik wat de Duitsers Leitkultur noemen. Andere culturen zijn welkom, maar ik wil niet in een land wonen waar een stad of een wijk in meerderheid islamitisch is. Ik heb een broertje dood aan cultuurrelativisme. We moeten niet doen alsof de waarden van andere culturen net zo goed zijn als de onze.“

Wilders is vandaag te zien in het programma HardTalk op BBC World, dat aandacht besteedt aan het Nederlandse immigratiebeleid. De Britse Europarlementariër Claude Moraes beticht Nederland van islamofobie.