Vrees om gaspact Rusland en China

President Poetin heeft met de Chinese president Hu een overeenkomst gesloten, die Rusland tot de grootste gasleverancier van China zal maken. Analisten menen dat de overeenkomst de levering van gas aan Europa direct kan bedreigen.

Beide staatshoofden spraken gisteren in Peking verder af de geplande Russische oliepijpleiding, die tot ergernis van Peking wordt aangelegd ten behoeve van Japan, dat de aanleg tevens genereus financiert, alsnog ook naar de Chinese stad Daqing af te takken.

Het Russische aardgas voor China wordt geleverd door twee nog aan te leggen pijpleidingen, een vanuit Oost-Siberië en een vanuit West-Siberië. Het gaat uiteindelijk om 80 miljard kubieke meter aardgas per jaar, twee keer zo veel als China in 2004 verbruikte.

Voor Rusland is nu Europa nog de belangrijkste afzetmarkt. China betrekt momenteel geen gas van Rusland.

De West-Siberische pijpleiding, die in 2011 in gebruik zou worden genomen, zou volgens analisten de Russische gasleveranties aan Europa rechtstreeks in gevaar kunnen brengen. Maar Poetin verklaarde vauit Peking op de Russische televisie dat Rusland al zijn lopende verplichtingen jegens Europa en Azië zal nakomen.

Een woordvoerder van het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom bevestigde dat en zei dat in de jaren daarna de gaslevering van “arbitrage tussen China en Europa“ afhangt.

De topman van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs waarschuwde vandaag in de Britse zakenkrant Financial Times dat Rusland zijn investeringen in de energie-infrastructuur moet opvoeren, tot jaarlijks 11 miljard dollar ofwel 9,1 miljard euro. Anders blijft het niet in staat aan zijn verplichtingen tot levering van gas aan Europa te voldoen. Rusland heeft met de hoge energieprijzen geld genoeg, zo impliceerde hij.

Gazprom wijst de kritiek af en wijst erop dat het dit jaar al 11 miljard dollar in zijn gasvelden en infrastructuur investeert.