Veiligheid bajesboten onderzocht

“Binnen enkele weken“ komt er een onderzoek naar de omstandigheden op de bajesboten in Rotterdam. Daar zitten illegalen in detentie. Justitie heeft daartoe besloten na druk vanuit de Tweede Kamer.

De Inspectie voor de Sanctietoepassing (IST), een dienst van het ministerie van Justitie, voert het onderzoek uit. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer vindt zo'n onderzoek noodzakelijk. De Kamerleden vinden de bejegening van de gedetineerden aan boord niet verantwoord en maken zich grote zorgen over de veiligheid.

De inspectie zou volgens het reguliere schema over enige tijd weer gaan kijken op de boten Reno en Bibby Stockholm in de Rotterdamse Merwehaven, maar zal dit onderzoek vervroegen. Directe aanleiding is het verhaal van een verslaggever van het weekblad Vrij Nederland, die twee weken undercover op de Stockholm heeft gewerkt als bewaker. Hij was in dienst van het bedrijf Securicor. Op de boot zitten ruim 400 illegale vreemdelingen. Een klein aantal zat eerder in het cellencomplex Schiphol-Oost waar eerder dit jaar bij een brand elf gedetineerden om het leven kwamen.

Uit het onderzoek van Vrij Nederland blijkt dat getwijfeld kan worden aan de competentie van veel personeelsleden, onder meer waar het de brandveiligheid betreft. Op de vraag wat te doen bij een “elektrische brand' kreeg hij te horen dat - in strijd met de regels - de brandslang moest worden gebruikt. Over de maatregelen bij brand zijn eerder dit jaar ook al vragen gesteld in de Rotterdamse gemeenteraad. De brandweer vond het materieel wel in orde, maar twijfelde aan de deskundigheid van het personeel.

Volgens Vrij Nederland wordt de spanning van meerdere gedetineerden op een cel de bewoners regelmatig te veel, waardoor ruzies en gewelddadigheden tot zelfs verkrachting voorkomen. De directeur van Securicor liet gisteravond in het televisieprogramma Nova weten deze misstanden niet te kennen.

Tweede-Kamerlid Jager (CDA) vindt in het bijzonder de bejegening van de gedetineerden “niet acceptabel“ en wil “ de onderste steen boven“. VVD'er Weekers kreeg “rillingen bij het lezen van wat er allemaal mis gaat“. Zijn collega Vos (GroenLinks) eist ook op korte termijn maatregelen van de minister om de veiligheid te vergroten. “Als dat niet kan moeten we maar stoppen met deze boten.“