Trabelsi, Grygera weer fit

Trainer Danny Blind van Ajax kan vanavond tijdens de halve finale van de nationale beker tegen Roda JC weer over de verdedigers Hatem Trabelsi en Tomas Galásek beschikken. De Tsjechische voetbalinternational kan waarschijnlijk niet de hele wedstrijd spelen.

Blind weet nog niet of hij een beroep op de zieke middenvelder Hedwiges Maduro kan doen. De linkervleugelverdediger Juanfran keert terug van een schorsing. De Spanjaard ontbrak afgelopen zondag tijdens de uitwedstrijd bij FC Groningen, die Ajax met 3-2 verloor.

Thomas Vermaelen kreeg tijdens het bewuste duel een rode kaart. Hij mag wel voor de beker tegen Roda JC uitkomen. De Belg ontbreekt komende zondag tijdens de competitiewedstrijd van Ajax tegen NAC. Voor de geblesseerde Zdenek Grygera, Wesley Sneijder, Steven Pienaar, Urby Emanuelson en Johnny Heitinga komt het duel met Roda JC nog te vroeg.

Ajax won de beker in 2003 voor het laatst. De Amsterdammers kunnen dit seizoen alleen nog in het bekertoernooi een prijs winnen. Ajax is al uitgeschakeld in de Champions League. De club verloor de laatste hoop op de landstitel al voor de winterstop. Ajax won in het begin van het seizoen nog wel de Johan Cruijffschaal.

Ajax speelt vanavond voor eigen publiek tegen Roda JC. Het is de tweede van de twee halve finales die vanavond worden gespeeld. De aftrap is om 21.00 uur. In Eindhoven is de aftrap van de andere halve finale, PSV-AZ, om 19.00 uur.

Feyenoord, dat al uitgeschakeld is in de strijd om de KNVB-beker, laat aan het einde van het seizoen vijf spelers transfervrij uit Rotterdam vertrekken. De club maakt bij de vijf geen gebruik van de opties tot verlenging van de contracten. Het betreft de Amerikaan Cory Gibbs, de Chileen Jorge Acuña, Edwin de Graaf, Labinot Harbuzi en de Zweed Ajsel Kujovic.

Alleen Gibbs, Acuña en De Graaf kwamen uit voor het eerste elftal van Feyenoord. Gibbs en De Graaf zijn nu uitgeleend aan ADO Den Haag, Acuña speelt op dit moment voor RBC Roosendaal, Harbuzi komt uit voor Excelsior, de koploper in de eerste divisie, en Kujovic maakt deel uit van de selectie van Jong Feyenoord.

Gibbs speelde twintig duels in het eerste van Feyenoord, Acuña zeventien en De Graaf slechts negen.