Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een gesprek met Wubbo Ockels, die een alternatief heeft bedacht voor de Zuiderzeelijn (de snelle verbinding tussen Schiphol en Groningen), het project waar het kabinet voor de zomer een besluit over neemt. Ockels wil een supersnelle bus inschakelen die op elektriciteit rijdt en 250 km per uur haalt. Verder geven leden van Greenpeace zich aan omdat zij illegaal gekapt hout in Nederland hebben gekocht. Daarmee proberen ze de strijd aan te gaan tegen het kappen van hardhout. Ned.2, 18.20-18.50u.

De documentaire Women on the frontlines vertelt het verhaal van vrouwelijke activisten die op alle continenten strijden voor vrede. Ze strijden voor rechtvaardigheid en leren toekomstige generaties dat oorlog geen oplossing is. Ned.3, 0.10-0.40u.

Netwerk. Aandacht voor de crisis in Darfur, waar de burgeroorlog al aan 200.000 mensen het leven heeft gekost. Ruim drie miljoen mensen zijn op de vlucht. Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum kamp Westerbork maken een vergelijking met de holocaust en vragen door middel van een wake aandacht voor de slachtoffers van toen en nu. Ned.1, 20.30-21.00u.

documentaire

ARD-exclusiv: Wäsche auf Achse. Iedere dag maakt een Poolse vrachtwagen zijn ronde langs de Berlijnse luxe-hotels om de was op te halen. De enorme hoeveelheid wordt drie uur rijden van Berlijn in een Poolse wasserij door 400 man personeel verwerkt en is binnen 24 uur weer in de hotels terug. ARD, 21.45-22.15u.

China: Speisen des Himmels. Niets is voor de Chinezen belangrijker dan eten. De hongersnood van 1959/1960, die aan ruim 60 miljoen mensen het leven kostte, heeft dan ook grote littekens achtergelaten in de ziel van dit miljardenvolk. ZDF, 22.45-23.30u.

Megastructures: The world's longest bridge. De Akashi Kaikyo-brug in Japan is nog de hoogste, langste en duurste hangbrug ter wereld. Hij is gebouwd in 1998 en verbindt het hoofdeiland Honshu met het dunbevolkte eiland Shikoku. National Geographic, 23.00-24.00u.

Stalin: Oorlog en terreur (1924-1953). Eerste aflevering van een een tiendelige serie over de geschiedenis van de Sovjet-Unie tussen 1924 en 1953. Lenin sterft en de strijd om de macht begint. Ondanks waarschuwingen van de gestorven leider tegen de persoon van Stalin, wint die toch en begint zijn oorlog tegen de Sovjetbevolking: een aanval op de boeren, mysterieuze liquidaties van politieke rivalen, én aan de vooravond van de oorlog met Duitsland, desastreuze plannen met het Rode leger. Ned.1. 23.00-23.55u.

Expedition ins Gehirn: Der Einstein-Effekt. Tweede deel van een drieluik over de werking van de hersenen. Vanavond buigen artsen zich over de wetenschappelijke kant van autisten die een opvallend talent voor kunsten hebben. Matt Savage werd als autist gediagnosticeerd en leerde zichzelf in korte tijd pianospelen. Op zijn dertiende speelt hij in de beroemdste New Yorkse jazzclub en wordt hij gelauwerd door kenners. ARD, 23.15-24.00u.

Women on the frontlines. Als het oorlog is, zijn vooral vrouwen en meisjes het slachtoffer van moord, geweld, verkrachting en armoede. Toch zijn het vaak vrouwen die, ondanks alle ontberingen, gemeenschappen weer weten te verenigen. Het verhaal van vrouwelijke activisten die op alle continenten strijden voor vrede. Ze strijden voor rechtvaardigheid en leren toekomstige generaties dat oorlog geen oplossing is. De documentaire herdefinieert de rol van vrouwen in oorlog. Ned.3, 0.10-0.40u.

praatprogramma

MAX en Catherine. Hoofdgast is zangeres Jasperina de Jong. Verder gesprekken met mensen die hun partner begeleiden tijdens een dodelijke ziekte. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Quote-journalist Eric Smit komt vertellen dat zakenvrouw Nina Brink gechanteerd wordt door haar voormalige huishoudster en oud-voetbalinternational John de Wolf, nu tv-presentator bij de regionale omroep in Zuid-Holland, gaat zaterdag meedoen met de tweede serie van Dancing with the Stars. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Onder anderen een gesprek met schrijfster Jessica Durlacher over haar nieuwe boek Arthuro d'Alberti met daarin de tragische geschiedenis van haar grootvader. Talpa, 23.05-0.15u.

sport

Halve finale Gatorade Cup. Live verslag van de eerste halve finale in de Gatorade Cup tussen PSV en AZ. Na deze wedstrijd de tweede halve finale tussen Ajax en Roda JC. Later op de avond samenvattingen en analyses van de eerder op deze avond gespeelde wedstrijden. SBS6, 18.55-22.55u. & 23.35-23.55u.

Profiel. Portret van voetballer Winston Bogarde, die bekend staat als onhandelbaar, super-agressief, boos op de wereld, op zijn vader, de trainers, supporters, medespelers en zijn vrouwen. Zie ook pagina 22. Ned.1, 22.20-23.00u.

kunst

The culture show. Vanavond met o.a. Dawn French en Alison Moyet over hun gezamenlijke project, het toneelstuk Smaller en misdaadauteur Elizabeth George, bekend van de Lynley mysteries, doet in Cornwall onderzoek voor haar nieuwe roman. BBC2, 20.00-20.30u.