Televisie Film van de Dag

Gremlins. Er is de freudiaanse gedachte dat alles wat niet ter sprake komt in speelfilms met veel venijn terugkeert in horrorfilms: “the return of the repressed“. Een aardige variatie op deze hypothese in Joe Dante's Gremlins, geproduceerd door Steven Spielberg en twee jaar na diens kassucces E.T. De schaduwzijde van de schattige E.T. wordt gevormd door de Mogwai in Gremlins: het schijnbaar ideale kerstcadeau. Maar wee je gebeente als de lieftallig ogende beestjes nat worden, dan veranderen ze in agressieve monstertjes die met veel kabaal alles wat in hun buurt komt vernietigen. Met sarcastisch genoegen laat Dante zien hoe een vredige Kerstmis verandert in een nachtmerrie. Gremlins koppelt daarbij anarchie aan slapstick en verwijst gretig naar de filmcultuur. Een vertoning van Walt Disney's Sneeuwwitje ontaardt in de afbraak van het theater waar de animatieklassieker draait. (Joe Dante, 1984, VS), Veronica, 22.05-0.00u.

    • André Waardenburg