Sergeant schuldig inzake “Abu Ghraib'

Een krijgsraad heeft een Amerikaanse sergeant schuldig bevonden aan het mishandelen van gevangenen in de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis. Vandaag zou de strafmaat worden bepaald voor de 24-jarige Michael J. Smith. Hij is op vijf van de dertien aanklachten schuldig bevonden en kan tot ruim 8 jaar celstraf veroordeeld worden.

De hondentrainer bedreigde gevangenen met zijn Belgische herder Marco. Smith liet de aangelijnde hond - zonder muilkorf en hard trekkend aan de lijn - in het gezicht van gedetineerden blaffen. Ook liet hij de hond pindakaas aflikken van de genitaliën van een mannelijke en de borsten van een vrouwelijke gevangene .

Smith werd door de jury schuldig bevonden aan de mishandeling van drie gevangenen, samenspanning met een andere soldaat om gedetineerden zichzelf te laten bevuilen, plichtsverzuim en onfatsoenlijkheid.

De advocaten van Smith betoogden dat de sergeant een goede soldaat is. Smith zou hebben gedaan wat het leger van een hondentrainer verwacht: waken over de veiligheid en het intimideren van gevangenen die verhoord werden. Smith zei tijdens het proces dat “soldaten niet verondersteld worden zacht en snoezig te zijn“.

De verdediging betoogde verder dat de Abu Ghraib-gevangenis een gevaarlijke en chaotische plek was. Er zou zo veel onduidelijkheid bestaan over de regels, dat ook Smiths superieuren niet precies wisten wat wel en wat niet mocht.

Tijdens de rechtszaak lieten de aanklagers uitvergrote foto's zien van de intimidatie met de blaffende herder. In april 2004 lekten verscheidene foto's van mishandeling in de Abu Ghraib uit. In februari kwamen nog meer foto's van het schandaal in de openbaarheid.

Inmiddels zijn negen Amerikaanse militairen veroordeeld voor hun betrokkenheid. De hoogste opgelegde gevangenisstraf bedroeg tien jaar. In mei zal een andere hondentrainer terechtstaan voor vermeend wangedrag .