Record aantal doden door Franse lawines

Grenoble. In de Franse Alpen zijn dit jaar 53 mensen omgekomen in sneeuwlawines. Daarmee is het skiseizoen van dit jaar het dodelijkste sinds het aantal lawinedoden wordt geteld. De meeste slachtoffers waren skiërs die zich buiten de piste waagden. De Nationale Bond voor de Studie van Sneeuw en Lawines, die de cijfers bij houdt sinds 1971, wijdt de toename vooral aan het slechte weer en de overvloedige sneeuwval van dit jaar. De regen die normaal in december een groot deel van de eerder gevallen sneeuw weg spoelt, is dit jaar niet gevallen. De grote hoeveelheden jonge sneeuw die later vielen, hechtten zich niet goed vast aan de ondergrond en konden daardoor gemakkelijk gaan schuiven. Gemiddeld komen in Frankrijk jaarlijks 25 mensen om door sneeuwverschuivingen.