Rechter: Blik op de weg niet naar Talpa

Het tv-programma Blik op de weg mag dit jaar niet verhuizen naar de commerciële zender Talpa. Dat heeft de rechtbank in Arnhem gisteren bepaald. De AVRO had een kort geding aangespannen tegen de producent van het programma, Leo de Haas TV Producties.

Volgens de AVRO was in november 2005 overeengekomen dat Leo de Haas tot 2008 nog 49 afleveringen van Blik op de weg zou maken voor de publieke omroep. Afspraken daarover zouden mondeling en per e-mail zijn vastgelegd.

Maar volgens de producent was er geen bindende overeenkomst en was hij vrij om gesprekken te voeren met Talpa. De AVRO toonde zich onaangenaam verrast toen er 2 maart een persbericht werd gepubliceerd waarin De Haas zijn overstap naar Talpa bekendmaakte. De rechtbank in Arnhem heeft nu geconcludeerd dat er wel een bindende overeenkomst was tussen de AVRO en Leo de Haas TV producties BV.

In het programma Blik op de weg worden gevaarlijke manoeuvres van automobilisten vastgelegd. Daarna worden de automobilisten geconfronteerd met de beelden van hun eigen rijgedrag. Blik op de weg trekt op de zondagavond gemiddeld 922.000 kijkers naar Nederland 2, zegt de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep. Veel commerciële omroepen zijn, onder meer naar aanleiding van het succes van Blik op de weg, soortgelijke programma's gaan maken.

Leo de Haas TV Producties kon vanmorgen nog niet op het vonnis reageren. De AVRO is “heel blij“ met de uitspraak. “Wij hebben op alle punten gelijk gekregen“ , zegt een woordvoerder. De omroep gaat ervan uit dat vrijdag een nieuwe aflevering van Blik op de Weg wordt aangeleverd die zondag zal worden uitgezonden. De opnames daarvoor zijn dit voorjaar al gemaakt, aldus de omroep.

De netcoördinator van Nederland 2, Ton F. van Dijk, deed op zijn weblog al verslag van de onderhandelingen met Leo de Haas. Hij schrijft: “Na overleg met zijn assistentes kwam Leo terug met de mededeling dat we “er uit' waren. Er kwam champagne en er volgden ferme handdrukken. “We hebben een afspraak' zo zei Leo.“.