Rapport Planbureau: meer banen door Oost-Europeanen

Den Haag. Toelating van Oost-Europeanen tot de Nederlandse arbeidsmarkt leidt niet tot een verlies, maar juist tot een toename van banen. Dat heeft Taco van Hoek, onderdirecteur van het Centraal Planbureau (CPB), gisteren gezegd bij de presentatie van het centraal economisch plan voor 2006. Het kabinet besluit deze of volgende week waarschijnlijk of vanaf 1 mei de Nederlandse grenzen helemaal opengaan voor Oost-Europese werknemers of deels dicht blijven. Van Hoek: ”Een open markt voor werknemers in Europa biedt vooral kansen. Poolse werknemers verbeteren onze concurrentiepositie. Als zij goedkoper en meer gemotiveerd werken, levert dat bijvoorbeeld de tuinbouw kostenvoordeel op. Dit leidt tot stijging van de productie en toename van de werkgelegenheid.” Van Hoek pleitte voor een ”zo flexibel en slagvaardig mogelijke economie”. Het CPB voorspelt voor 2006 een exportgroei van 8,25 procent en voor 2007 van 9,25 procent. In 2005 was dit nog 6,3 procent.