Protest in Ecuador: noodtoestand

Quito, 22 maart. De Ecuadoriaanse president Alfredo Palacio heeft de noodtoestand uitgeroepen in vijf centraal gelegen provincies. Zijn regering kan hierdoor strenger optreden tegen aanhoudende protesten door de machtige indianenbeweging Conaie. Sinds vorige week bezet deze confederatie van inheemse belangengroepen snelwegen in het bergachtige midden van het Zuid-Amerikaanse land. De organisatie protesteert hiermee onder meer tegen een door Palacio gewenst vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten. Deze week beginnen daarover de onderhandelingen. Ook eisen de demonstranten dat de Amerikaanse oliemaatschappij Occidental meer gaat betalen voor de exploitatie van Ecaudor`s olievelden. `Oxy`, zoals het bedrijf in de volksmond wordt genoemd, heeft op dit punt al enkele toezeggingen gedaan.