Pistool en laptop politie gestolen

De politie is opnieuw in verlegenheid gebracht door de diefstal van vertrouwelijke informatie en dienstgoederen. Autokrakers hebben vorige week donderdag een geladen dienstpistool, een laptop, een politielegitimatiebewijs en een agenda gestolen uit de auto van een rechercheur van de Dienst Centrale Recherche (DCR) van de Amsterdamse politie.

De rechercheur, werkzaam op de afdeling Zware Criminaliteit, zat in een eetcafé aan de Amsterdamseweg in Amstelveen toen zijn spullen uit de kofferbak werden ontvreemd. De man is inmiddels overgeplaatst naar een andere afdeling. Hem is voorwaardelijk ontslag aangezegd, aldus een Amsterdamse politiewoordvoerder.

Volgens de politie is het zeer ongebruikelijk dat dergelijke spullen onbeheerd in een auto achterblijven. Het is wel gebruikelijk dat dienstwapens doorgeladen zijn. “Dat zijn ze altijd.“

Het bureau Interne Onderzoeken van het Amsterdamse korps en de DCR stelden onmiddellijk een onderzoek in naar de diefstal. Met behulp van lokauto's werden de dieven in Amstelveen opgepakt. De twee bekenden de kraak en leidden de politie zaterdag naar een woning waar de gestolen goederen lagen. In totaal zijn er drie verdachten aangehouden, aldus de woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat politie- en justitiegegevens in verkeerde handen zijn gekomen. In februari van dit jaar werd uit een auto van een lid van het arrestatieteam van het korps Rotterdam-Rijnmond een aktetas met een laptop en een digitale agenda gestolen. Een week eerder stalen dieven een dienstpistool, een busje pepperspray en een portofoon uit een dienstauto van een rechercheur van de Nationale Recherche. Vorig jaar maart werden dossiers van de Rotterdamse recherche buitgemaakt. Uit een computercentrum van justitie zijn begin 2005 22 laptops gestolen en kort daarna verdwenen bij het functioneel parket in Den Haag laptops.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wees de hoofdcommissarissen en de korpsbeheerders in februari op hun verantwoordelijkheid als het gaat om beveiliging van informatie en wapens.