Niet eten voor landen met moeilijke namen

Wie: havo-scholiere Annemieke van Rooijen uit Heerenveen.

Waarom: ze gaat morgen 24 uur vasten om geld in te zamelen voor Afrikaanse weeskinderen.

Scholiere Annemieke van Rooijen: „Je voelt een beetje wat honger is.” Foto Bob van der Have Have, Bob van der

Een 24-uursdieet van water, thee en af een toe een sigaretje. Annemieke van Rooijen (16) zal morgen met zo'n 75 andere scholieren van het Bornego College in Heerenveen deelnemen aan de vastenactie Zip your lip. Vrienden en familieleden beloofden geld als het haar lukt om een etmaal niet te eten. Vorig jaar, toen ze ook meedeed aan Zip your lip, haalde de havo-scholiere 50 euro op. Eigenlijk mag ze evenmin roken. Maar niet roken vindt ze “een uitdaging apart“. “Dat is me vorig jaar ook niet gelukt.“

Zo'n 10.000 Nederlandse scholieren doen jaarlijks mee aan Zip your lip. Vorig jaar leverde de actie 311.000 euro op, dit jaar naar verwachting 350.000 euro. Het geld is bestemd voor kinderen in Afrika die wees zijn geworden door aids of oorlog.

In welke landen? Annemieke van Rooijen heeft geen idee. “Landen met moeilijke namen. In topografie ben ik nooit zo goed geweest.“

Je een dag onthouden van eten kan een leuke ervaring zijn, zegt ze. “Op school gaan we een feestje bouwen. 's Avonds treden popbandjes op, we draaien films en je kan in de gymnastiekzaal of aula slapen, als je wil. Vorig jaar was het reuze gezellig.“

Vasten biedt ook inzicht, zegt ze. “Wij zijn gewend aan eten op tafel. Dat anderen het minder goed hebben, daar sta je niet altijd bij stil. Je voelt een beetje wat honger is. Vorig jaar was er 's avonds een scholier die niet goed werd. Hij zag het zwart voor zijn ogen worden.“

Zoiets zal haar niet gebeuren, verwacht Annemieke van Rooijen. “Ik ben niet zo'n grote eter. Vorig jaar kreeg ik pas trek aan het begin van de avond, na drie gemiste maaltijden.“

Waar ze wel voor vreest is vrijdag, de dag na de vastenactie. “Dan meld ik me ziek. Na een nacht weinig slapen voel ik me brakkig. Gelukkig begrijpen mijn ouders wel dat ik liever thuisblijf, die doen daar niet moeilijk over.“

    • Arjen Ribbens