Leger VS onderzoekt beschuldiging van moord op Irakezen

Bagdad. Het Amerikaanse leger heeft een onderzoek ingesteld naar beschuldigingen dat vijftien Iraakse burgers zijn vermoord door Amerikaanse mariniers. Het incident vond plaats in november vorig jaar toen Amerikaanse militairen in een hinderlaag liepen. Bij een bomexplosie en het daaropvolgende vuurgevecht kwamen vijftien burgers, acht opstandelingen en een Amerikaanse marinier om het leven. Het Amerikaanse leger zei in eerste instantie dat de burgers om kwamen bij de explosie. Maar volgens het Amerikaanse blad Time zijn de burgers vermoord door Amerikaanse mariniers uit wraak voor de dood van hun collega. Het blad baseert zich op ooggetuigeverslagen en op een videoband die het van een Iraakse mensenrechtenorganisatie kreeg. Het Amerikaanse leger deed in januari al onderzoek naar het incident, waaruit bleek dat de burgers wel door de Amerikaanse mariniers waren gedood. Maar het rapport beschreef dit als `collateral damage`. Het onderzoek dat nu loopt moet uitwijzen of dit waar is.

Bekijk de video op www.time.com