Kille ontvangst voor Mannschaft

Vrije toegang tot de training van het Duitse voetbalelftal moet het publiek gunstig stemmen. Maar in Dortmund lukt dat niet echt. Vooral Borussia-speler Wörns werd gemist.

Bondscoach Jürgen Klinsmann tijdens de vrij toegankelijke training van het Duitse elftal. Foto AFP Germany's national team's head coach Juergen Klinsmann gives instructions during a training session, 21 March 2006 at the Signal Iduna Park in Dortmund, one day ahead of their friendly world cup preparation match against the US in Dortmund. AFP PHOTO DDP/JUERGEN SCHWARZ GERMANY OUT AFP

Slechts 8.000 voetballiefhebbers hebben gisteren gebruikt gemaakt van de vrije toegang tot de training van het Duitse elftal in het Westfalenstadion van Dortmund. Het gebaar van de Duitse voetbalbond was bedoeld om de stemming rond het nationale team aan de vooravond van het oefenduel Duitsland-Verenigde Staten te verbeteren. In november waren in Keulen nog 20.000 toeschouwers aanwezig bij een openbare training.

De sfeer in het stadion was braaf - zeker niet vriendelijk. Veel Duitsers hebben zich vooral na de 4-1 nederlaag in Italië tegen bondscoach Jürgen Klinsmann gekeerd. Enkele toeschouwers droegen een spandoek zoals “110 % Anti Klinsi' waarop ze hun wantrouwen jegens het beleid van Klinsmann uitten. Voor de training werd Teammanager Oliver Bierhoff ten overstaan van de halfvolle West-Tribune geïnterviewd. Hij sprak lovend over het Duitse publiek en het Duitse voetbal, en hij beloofde goed voetbal. Bierhoff oogstte slechts een mager applausje. Vervolgens werd op het veld een foto gemaakt van de selectie met de net gelanceerde WK-mascotte Paule, een zwarte adelaar met een gele snavel.

Tijdens de training werden de spelers regelmatig uitgefloten. Het publiek in Dortmund is kwaad op Klinsmann omdat hij een van de spelers van Borussia Dortmund, de 33-jarige Christian Wörns, niet meer in de nationale selectie wil opnemen. Ook hieven Borussia-fans spreekkoren en gezangen aan waarin ze Klinsmann beledigden en Wörns prezen.

Vanavond onderneemt de voetbalbond een nieuwe poging het Duitse publiek mild te stemmen. Op de Süd-Tribune, waar de harde kern van Borussia zit, worden 11.000 T-shirts uitgereikt met de tekst Ihr für uns - wir für euch. Deutschland-USA 22.März 2006. Dortmund - Der Wendepunkt.' (Jullie voor ons, wij voor jullie ... Dortmund - het keerpunt).

Het is de vraag of het Signal Iduna Park, het vroegere Westfalenstadion, vanavond tegen de Verenigde Staten volloopt. Het VS-elftal mist acht vaste krachten. Van de 64.000 beschikbare zitplaatsen zijn in de voorverkoop 57.000 verkocht. Het Duitse elftal verloor nooit in Dortmund.