Kamp erkent incidenten Bagram

Na acties van Nederlandse commando's in Zuid-Afghanistan zijn tenminste zeven arrestanten overgebracht naar de omstreden Amerikaanse Bagram-gevangenis bij Kabul. Dat blijkt uit uitlatingen van minister Kamp (Defensie), dinsdag in de Tweede Kamer. Bij een vijftal “incidenten' zijn in totaal 21 arrestanten gemaakt - door met Nederlanders mee reizende Amerikaanse militairen, of Amerikanen die door de Nederlanders te hulp zijn geroepen.

De troepen hebben eind vorige week hun missie in de provincie Kandahar, die deel uitmaakte van de Operatie Enduring Freedom, beëindigd. Daarom voelde Kamp zich gerechtigd om details te verstrekken over incidenten die eerder niet of maar deels bekend waren, en ook niet in briefings aan leden van de Tweede Kamer waren meegedeeld. De minister antwoordde op mondelinge vragen van het PvdA-Kamerlid Koenders, naar aanleiding van onthullingen in NRC Handelsblad dit weekeinde. Kamp somde vijf incidenten op:

7 januari: Nederlanders houden een auto aan waarin onder meer wapens worden gevonden. Amerikanen dragen de drie arrestanten over aan de Afghaanse autoriteiten.

9 januari: Nederlanders houden een auto aan waarin ze 250 kilo marihuana aantreffen. De drie inzittenden worden overgedragen aan de Afghaanse politie. Inmiddels vrij.

18 januari: Nederlanders houden een auto aan waarin wapens worden gevonden. De Amerikanen rekenen de inzittenden in. De vijf mannen zitten nog vast.

21 januari: Nederlanders raken in een vuurgevecht met zeven inzittenden van een auto. Zes inzittenden worden door de Amerikanen ingerekend en overgebracht naar Bagram.

8 februari: Nederlanders houden een auto aan waarin zich vier personen met wapens bevinden. De Amerikanen arresteren ze, en één wordt naar Bagram overgebracht.

Na Kamps verklaring lieten CDA (Kamerlid Ormel) en PvdA (Koenders) weten dat ze willen dat Nederland nagaat wat er van de arrestanten geworden is.