Kabinet wil patiënten sneller onder dwang laten behandelen

Den Haag. Het moet makkelijker worden voor psychiatrische patiënten om opname in een kliniek te weigeren. Als zij toch in een psychiatrisch ziekenhuis belanden, moeten artsen meer mogelijkheden krijgen om ze onder dwang te behandelen. De ministers Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) en Donner (Justitie, CDA) stellen daartoe twee wetswijzigingen voor. De eerste wijziging van de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen uit 1994 betreft de `voorwaardelijke machtiging`. Daarmee kunnen patiënten ontkomen aan dwangopname. De ministers stellen nu voor dat in de toekomst geen instemming van de patiënt meer nodig is voor de voorwaardelijke machtiging. Hulpverleners kunnen tegenwoordig psychiatrische patiënten alleen tot behandeling dwingen als zij een gevaar vormen voor de afdeling waar zij verblijven. Volgens de tweede wetswijziging is dwangbehandeling al mogelijk als vaststaat dat een psychiatrische patiënt anders te lang opgenomen moet blijven ”omdat het gevaar niet wordt weggenomen”.