Kabinet pakt hoge beloning niet aan

Het kabinet is bezorgd over de hoge beloning die Essent-topman Boersma krijgt, maar kan daar niets tegen doen. Alleen aandeelhouders kunnen topinkomens in de private en semi-publieke sector aanpakken, zei premier Balkenende (CDA) gisteravond in een debat met de Tweede Kamer.

In een hard debat verweet een groot deel van de Tweede Kamer Balkenende en minister Zalm (Financiën, VVD) te weinig te doen tegen hoge beloningen als die van Boersma. Naast de oppositiepartijen waren ook de coalitiepartijen VVD en D66 kritisch over de houding van Balkenende, die wel een appèl doet op het verantwoordelijkheidsgevoel van semi-publieke instellingen als Essent, maar er verder niets tegen doet.

Al in 2004 bleek dat topman Boersma van het energiebedrijf een beloning kreeg van 800.000 euro. Het jaar daarop is de beloning nog hoger uitgevallen. Volgens de premier kunnen alleen de aandeelhouders - in het geval van Essent gemeenten en provincies - daar iets tegen doen. Bovendien doen semi-publieke instellingen, op aandringen van het kabinet, steeds meer aan zelfregulering. Balkenende zei dat hij ook zou willen dat de beloning niet zo hoog is, maar, zei hij, “dat is een wens in de sfeer van: ik hoop dat het Nederlands elftal in de zomer wereldkampioen wordt“.

De oppositie vindt dat een topman in de publieke of semi-publieke sector niet meer mag verdienen dan de premier, 9.422 euro bruto per maand. “De beloning van Boersma is absurd en schandelijk“, riep het Kamerlid Vendrik (GroenLinks) uit. “Kom op, minister-president, u kunt veel meer dan u hier laat zien.“ Balkenende: “Al vliegt u door het plafond. Ik wil geen loonpolitiek voeren in sectoren die in hun aard privaat zijn.“