In naam van Europa

Bavaria moet mogelijk van naam veranderen. De Brabantse bierproducent kampt met de strikte Europese bescherming van geografische productnamen. Is Europa té streng?

Parmaham komt uit Parma, Chablis-wijn uit Chablis en Goudse kaas uit Gouda en omgeving. Maar er is ook Nieuw-Zeelandse parmaham, Californische chablis, en goeda cheese wordt veel geïmiteerd. Net als de Griekse kaassoort feta, die tot voor kort onder dezelfde naam een Deense variant kende.

Geografische en oorsprongsnamen zijn een bron van conflicten. De Europese Unie is voorstander van strikte regelgeving. Maar Amerikaanse en Australische producenten hebben geklaagd, dat Europese bescherming ten koste gaat van hun producten.

Een uitspraak hierover van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), vorig jaar, claimden beide partijen als zege.

Sindsdien is er wel wat veranderd. Met de Amerikanen kwam de Unie overeen dat de Californische wijnboeren geografische aanduidingen zoveel mogelijk zullen vermijden. Gisteren besloten de EU-ministers van Landbouw regels voor geografische productnamen te versoepelen. Regiogebonden producten van buiten de EU krijgen ook naamsbescherming.

Nederland stemde als enige tegen, uit protest tegen het feit dat de naam van brouwer Bavaria niet wordt beschermd. Maar Lieshout ligt nu eenmaal niet in Beieren. Het lot van de Brabantse merknaam ligt nu in handen van de Europese rechter.

Reinoud Roscam Abbing

    • Reinoud Roscam Abbing