Ik deed het spel Herken de Moslimhomo

Het Masterplan Homoseksualiteit: het klinkt wat onheilspellend, maar het bestaat. Onderdeel van het Masterplan is homo's en moslims nader tot elkaar brengen. Daarom voetbalden moslims gisteren tegen homo's en lesbo's. O, en ook nog tegen latino's - die hadden weinig met het Masterplan te maken, maar ze kunnen wel goed voetballen.

Omdat ik niet van voetbal houd, lette ik op andere dingen. Eerst deed ik met mezelf het spel Herken de Moslimhomo, maar dat liep nergens op uit. Dan maar vergelijkend onderzoek. Conclusie: de moslims voetbalden het beste. Steeds als ze scoorden, zei commentator Howard Komproe: “Misschien was het de hand van God.“ Niks hand van God, de moslims waren gewoon het fanatiekst. Ze deden zelfs aan warmlopen. De homo's en latino's daarentegen hadden meer supporters meegenomen, in de gedaante van hordes knappe vriendinnen.

Qua kleding was er niet een groep die er het meest uitsprong. Moslims én homo's voetballen graag met hippe mutsjes op. Moslims én latino's gaan heel erg voor gouden/knalrode/felgroene schoenen. En kijk, daar draait het Masterplan om: we zijn allemaal gelijk. Vooral in onze ijdelheid.

In de rust betrad ik de voetbalkantine. (Voor het eerst van mijn leven. Ieder zijn eigen cultuurshock.) Er werd niet echt geïntegreerd: de homo's dronken thee aan het ene eind van de bar, de moslims dronken thee aan het andere eind. Ik ging bij de moslims staan. Ja, ik ben ook maar een vrouw in de bloei van mijn leven en ik integreer liever met een viriele Marokkaan met goeie benen dan met een groep homo's.

Ik raakte in gesprek met Ali, Bilal en Rafi. Ze kwamen uit Bos en Lommer, de Amsterdamse wijk waar Mo B zijn vrolijke jeugd beleefde.

De moslims vonden het een eer om voor deze wedstrijd te zijn gevraagd, zeiden ze. Ze deden wel vaker aan dit soort dingen mee. “We hebben ook met joden gepraat in het Anne Frank Huis“, vertelde Rafi.

Voetballen met lesbiennes, praten met joden, die jongens hadden er een dagtaak aan om te bewijzen dat ze lief waren. En hoe was het om tegen homo's te spelen? wilde ik weten, polarisator die ik ben. Bilal vond dat een belachelijke vraag. “Het zijn gewoon mensen. Mensen met gevoelens.“

    • Aaf Brandt Corstius