Hiddink heeft beslist maar niemand mag het weten

Vertrekt hij of vertrekt hij niet? Dat is de vraag die voetbalminnend Eindhoven in de ban houdt. Guus Hiddink zelf weet het al. Maar de fans, spelers en zelfs bestuurders van PSV Eindhoven moeten nog even geduld oefenen.

Guus Hiddink, coach of PSV Eindhoven gestures during the training session on the eve of the UEFA Champions League match against Lyon, Tuesday, March 7, 2006, in Lyon stadium, central France. (AP Photo/Lionel Cironneau) Associated Press

PSV speelt vanavond in de halve finale van de KNVB-beker tegen AZ. En over enkele weken hoopt het team onder leiding van Hiddink een tweede opeenvolgende landstitel te vieren. Maar de prestaties op het veld baren de PSV-fans geen zorgen. Zij willen slechts weten of de succesvolle coach en technisch directeur ook volgend seizoen nog bij de club actief is. Vanavond houden ze een actie in het stadion in de hoop Hiddink nog even bij hun club te kunnen houden.

De voormalige bondscoach flirt openlijk met kapitaalkrachtige buitenlandse werkgevers, zoals de Engelse voetbalbond en de Russische federatie. “Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik diep van binnen nog niet weet wat ik ga doen“, zei Hiddink gisteren. “En ik houd niet van liegen.“

De voorbije dagen werd openlijk gedebatteerd over de toekomst van Hiddink. Jan Timmer liet dit weekend weten het getraineer van de oefenmeester zat te zijn. Timmer houdt als president-commissaris toezicht op de directie, waarin ook Hiddink zetelt. Maar Timmer krijgt geen vat op Hiddink, de coach houdt de bestuurders van PSV aan de leiband.

“Hiddink staat in de praktijk boven Timmer en voorzitter Rob Westerhof. Het laatste wat Timmer moet doen, is zijn gelijk halen via de media. Hij wil zich laten gelden, maar daarmee maak je de schade voor de club alleen maar groter“, zegt Frank van den Wall Bake.

Als marketingdeskundige beweegt hij zich al jaren in het gebied waar sport en bedrijfsleven samenkomen. En zag hij al heel wat topbestuurders uit het bedrijfsleven stranden. “In voetbal gaat het opeens om passie, emotie en je hebt met vrijwilligers te maken. Daar komt bij dat de druk van de media groot is: één keer je neus snuiten en er wordt gezegd dat je een longontsteking hebt.“

Hiddink houdt zich naar eigen zeggen wel bezig met de toekomst van PSV. Hij maakt plannen voor het komende seizoen. “Of ik de club bij een vertrek goed wil achterlaten? Dat denk ik wel, ja.“

Misschien maakt Hiddink al na de halve finale van vanavond zijn beslissing bekend. De coach heeft nog een verbintenis met PSV tot mei 2007, maar heeft een ontsnappingsclausule in zijn contract. Hiddink kan zichzelf voor naar verluidt 500.000 euro vrijkopen. Bestuurders, fans en spelers weten voor 1 april of hij dat ook gaat doen.

Bekijk de Koreaanse fan-site van Hiddink op www.hiddink.com en de initiatieven van de Guus Hiddink Foundation op www.guushiddink.nl