Het slimste aapje, 12 miljoen jaar geleden

Rotterdam. Een 12 miljoen jaar oud primatenfossiel dat al 25 jaar in een Argentijns museum lag, blijkt te behoren tot een nieuwe prehistorische soort. Het is de directe voorloper van de huidige kapucijnaapjes. Van het aapje, Killikaiki blakei gedoopt, is het stompe aangezicht en het relatief grote voorhoofd over. Belangrijk aan deze nieuwe soort is dat ze al een grote frontale cortex bezat, het hogere hersendeel dat verantwoordelijk is voor planning en organisatie van gedrag. Volgens een bepaalde berekeningswijze van de hersenhoeveelheid ten opzichte van het lichaamsgewicht zou Killikaiki zelfs het intelligentste wezen van 12 miljoen jaar geleden kunnen zijn, zo schreven paleontologen maandag in de Proceedings of the National Academy of Sciences .