Gezondheidsraad: Nederlanders eten te weinig voedingvezel

Rotterdam. Negen op de tien Nederlanders eten te weinig vezel, terwijl voedingsvezel beschermt tegen hart- en vaatziekten en de darmwerking verbetert. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een gisteren verschenen richtlijn over de gewenste hoeveelheid vezel in gezonde voeding. Voedingsvezels zitten veel in groenten, fruit en volkorenproducten. Bij iedere 1.000 gegeten kilocalorieën zou, volgens de Gezondheidsraad, eigenlijk ook 14 gram voedingsvezel naar binnen moeten gaan. Volwassen mannen en vrouwen hebben dagelijks genoeg aan rond de 2.000 kilocalorieën - vrouwen wat minder, mannen wat meer - om op gewicht te blijven. Het nieuwe advies was nodig omdat de afgelopen paar jaar veel nieuw onderzoek over de gezondheid van vezel is verschenen. Daardoor wankelt het geloof dat vezels ook beschermen tegen dikkedarmkanker. Of vezels wel tegen ouderdomssuikerziekte (diabetes type II) en overgewicht beschermen is ook niet zeker. Bescherming tegen diabetes II lijkt te worden veroorzaakt door het eten van volkorenproducten en niet van fruit- en groentevezel.