ETA belooft einde gewapend verzet

De Baskische terreurorganisatie ETA heeft even na het middaguur een “permanente wapenstilstand' afgekondigd. Die gaat midden in de nacht van donderdag op vrijdag in.

De organisatie liet dit weten in een communiqué dat werd gestuurd naar het regionale Baskische radiostation ETBI.

Het is de eerste maal sinds de oprichting in 1959 dat de ETA een permanente wapenstilstand afkondigt. Het nieuws, dat vanmiddag even na het middaguur bekend werd, kwam nadat de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero de afgelopen weken speculeerde op de mogelijkheid dat de ETA de wapens neerlegt.

Het besluit leidde vanmorgen tot grote opschudding en verraste reacties. In de eerste commentaren werd de vraag gesteld of onder een permanente wapenstilstand hetzelfde verstaan wordt als een definitief neerleggen van de wapens. Een definitief neerleggen van de wapens is een van de belangrijkste voorwaarden die de Spaanse regering stelt om met de ETA rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. Het kabinet kreeg hiervoor de steun van het parlement, met als enige tegenstem de conservatieve oppositie.

In de opgelezen aankondiging stelt de ETA dat de wapenstilstand tot doel heeft “het democratische proces in Baskenland“ een impuls te geven, zodat “de rechten die ons als volk toekomen“ erkend worden. De tekst bevestigt aan het einde dat beëindiging van het conflict “hier en nu“ mogelijk is geworden.

Komende vrijdag, als de wapenstilstand ingaat, is voorzien dat een onderzoeksrechter in Madrid een verklaring afneemt van Arnaldo Otegi, leider van Herri Batasuna, de beweging die wordt beschouwd als de politieke tak van de ETA. Otegi wordt door de regerende socialistische partij gezien als een van de sleutelfiguren in de mogelijke onderhandelingen. Hij is door de rechtbank als verdachte opgeroepen in verband met gewelddadige incidenten tijdens de illegale stakingsprotesten die de radicale nationalistische beweging in Baskenland deze maand uitriep.

De ETA heeft slechts tweemaal tijdelijke wapenstilstanden afgekondigd. De laatste was eind 1999, toen de beweging in gesprek trad met de conservatieve regering van premier Aznar. Na vijftien maanden en mislukte onderhandelingen nam de ETA de wapens weer op. De ETA heeft met terreuractiviteiten sinds 1968 ruim 800 mensen gedood. Mogelijke gesprekken met de ETA waren de afgelopen weken inzet van aanvallen door de conservatieve oppositie.

    • Steven Adolf