Erik de Jong (Spinvis)

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

In 1970 kocht ik de single Nothing Rhymed van Gibert O'Sullivan, ik was een jaar of tien. Met tranen in mijn ogen ben ik naar de winkel gerend. Zo mooi vond ik het. En nog steeds. De tekst, het viool-arrangement, de structuur, met dat eindeloos uitgestelde refrein, zijn waanzinnig.

Foto Lex van Rossen 23-03-05 SPINVIS t.a.v. CS FOTO LEX VAN ROSSEN Rossen, Lex van

Ben je een verzamelaar?

Alleen van Serge Gainsbourg heb ik alles. Van hem zijn veel rare dingen verkrijgbaar: bootlegs, live-dingen, filmmuziek. Via internet wisselen verzamelaars vondsten uit, en ik zit daar als een vampier tussen, alles te downloaden.

Favoriete plaat:

Remain In Light (1980) van Talking Heads. Daar komt zoveel in samen: de productie, de ritmes, en die ontzettend mooie “über-coole baspartijen'. Remain In Light is voor mij de heilige graal: dance met een melodie - op heel eigen voorwaarden.

Beste dansnummer:

Treat Her Like A Lady van The Temptations in een versie uit de vroege jaren tachtig. Dat was gemaakt met drumcomputers en sequensers, dus elektronisch. Maar dan wel met die prachtige Motown-samenzang.

Troostplaat:

De instrumentale versie van Je t'aime... moi non plus van Serge Gainsbourg, met dus alleen dat orgel. Het is hartverscheurend, het mooiste dat ik ken. Mogen ze op mijn begrafenis draaien.

Wat zouden mensen niet van je verwachten:

Dat ik niet van Nederlandstalige muziek houd.

Van Spinvis verscheen onlangs “Ja!', een mini-cd samen met de dichter Simon Vinkenoog. Het Spinvis Combo is samen met Vinkenoog te zien op 23/3 in Vera, Groningen, en zonder Vinkenoog op 25/3 in De Zwerver, Leffinge. Zie verder www.spinvis.nl.