Einde van de winter

De temperaturen gaan de komende dagen flink stijgen. Hiermee lijkt een einde te komen aan een winterse periode die ruim een maand geleden begon.

Afgelopen nacht was het opnieuw behoorlijk koud met op enkele plaatsen in het binnenland matige vorst. Onder andere op de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe vroor het ruim 5 graden. De laagste temperatuur werd gemeten in een beschutte duinpan in de omgeving van Wijk aan zee, daalde het kwik tot 7 graden. Een enkel sneeuwbuitje toverde het landschap in de buurt van Oegstgeest nog even om tot een winters plaatje.

Ook vannacht kan het regionaal stevig vriezen. Onder een heldere hemel en met weinig wind kan het flink afkoelen. Morgen breekt de zon dan weer goed door en blijft het droog. De zuidoostenwind trekt aan en het wordt een graad of 7 in het noorden tot 10 in het zuiden.

Vanaf vrijdag gaat de temperatuur echt aan een stijging beginnen. De warmere lucht is afkomstig uit het zuiden van Europa waar het kwik oploopt naar ruim 25 graden in Spanje. Ook in het zuiden van Frankrijk wordt het lokaal 25 graden.

In Nederland komt de temperatuur dit weekeinde vrijwel overal boven de 10 graden uit. Alleen in de nabijheid van het koude water van het IJsselmeer, de Noordzee en de Waddenzee is het iets minder zacht.

In het zuiden kan het, wanneer de zon doorbreekt wel 15 graden worden. Helaas krijgt de zon niet echt veel ruimte, de bewolking overheerst en van tijd tot tijd valt er regen of trekken gebieden met (onweers)buien over.