Dodenroute over zee uit Mauretanië

In de maand december zijn tussen de 1.200 en 1.700 immigranten verdronken die probeerden om per boot via Mauretanië de Canarische Eilanden te bereiken. Dit staat in een rapport van de Spaanse politie.

Een medewerker van het Rode Kruis op het Canarische eiland Tenerife registreert een immigrant die per boot de oversteek heeft gewaagd vanuit Afrika. Foto AP A would-be immigrant of a group of 48 rests in the Red Cross shelter at Los Burros of Las Galletas on the Canary Island of Tenerife, Spain, Tuesday, March 21, 2006 after been detained by Spanish civil guards. Thousands of Africans seeking a better life try to reach Europe by boat trips to Spain each year. Hundreds are believed to drown in the attempt. More than 3,000 migrants have reached the Canary Islands from north Africa so far this year, compared to 4,751 for the whole of 2005 and 8,519 in 2004. (AP Photo/Alvaro Barrientos) Associated Press

Het politierapport is eind december verstrekt aan de Spaanse regering. Gisteren werd de inhoud bekend. De conservatieve oppositie beschuldigd de regering dat zij niet adequaat heeft gereageerd op het rapport, dat is samengesteld op basis van gegevens van de Spaanse inlichtingendienst.

In anderhalve maand zouden tussen 2.000 en 2.500 immigranten via Mauretanië illegaal naar de Canarische kusten zijn gegaan, om via deze Spaanse eilanden Europa binnen te komen. “Slechts tussen de 800 tot 900 zijn hier in geslaagd“, aldus het rapport. Het verschil is vrijwel zeker verdronken, zo luidt de conclusie.

Van regeringszijde is onderstreept dat Spanje als enig Europees land hulp verleent bij de grensbewaking in Marokko, Mauretanië en de Kaapverdische eilanden. Daarbij zijn al sinds vorig jaar april patrouilleboten in gezet. Ook zijn 35 leden van militaire genie naar Mauretanië gevlogen voor het inrichten van opvangkampen. In de afgelopen twee maanden zou de politie zeker 600 mensen hebben gered uit de oceaan voor de kust van Mauretanië.

De Spaanse opvangcentra op de Canarische Eilanden de afgelopen weken werden overstroomd door immigranten uit landen van onder de Sahara, met name Senegal en Mali. De Canarische regioregering zegt dat de lokale kampen de opvang niet aankunnen. Zij dringt aan op een betere samenwerking om de toestroom te beteugelen.

Na de incidenten van de afgelopen zomer bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla is de grensbewaking door de Marokkaanse politie verscherpt. Sindsdien lijken de nieuwe smokkelroutes zich zuidwaarts te verplaatsen. Volgens schattingen van hulporganisaties houden zich momenteel een half miljoen migranten uit West-Afrikaanse landen op in Mauretanië die de oversteek naar de Canarische Eilanden willen wagen.

Tegen de Spaanse krant El País zei de Mauretaanse premier Mohammed Uld Bubakar verrast te zijn door de toestroom van migranten. Bubakar vroeg hulp aan de EU, omdat Mauretanië niet over middelen beschikt om de immigratie tegen te gaan.