Directiekeet in een expohal

Het zou wel eens druk kunnen worden morgen, en dus besloot de Amsterdamse rechtbank wijselijk om voor de verificatievergadering van het faillissement van Van der Hoop Bankiers uit te wijken naar een expohal.

Om precies te zijn: de Expo XXI aan de Amsterdamse Zuidas. Die locatie heeft ervaring met het herbergen van gedupeerde rekeninghouders; eind januari vond er een zitting plaats in de Legio Lease-affaire.

Schuldeisers kunnen morgen hun vordering toelichten en vragen stellen aan de curatoren, voordat de rechter-commissaris de claims zal vaststellen.

Op de vorige week gepubliceerde lijsten stonden bijna 1.300 schuldeisers (voor een totaalbedrag van 311 miljoen euro). De twee curatoren erkennen voorlopig de vorderingen van de grote meerderheid. Ruim 70 claims worden betwist. Maar bij die groep zit wel de grootste claim van ruim 122 miljoen euro van het trustkantoor NMT.

Wie ontbreekt op de lijsten met schuldeisers, ook op die per ongeluk met naam en adres uitgelekte lijst met rekeninghouders, is Peter van Hooijdonk.

Kort na het uitspreken van het faillissement over de Amsterdamse zakenbank, verklaarde de oud-directeur nog in deze krant een vordering te overwegen. Daar had hij alle reden voor. Hij lag overhoop met de raad van commissarissen, die de al maanden ziek thuis zittende bestuursvoorzitter wilde ontslaan - inmiddels had een interimmer het roer overgenomen.

In november liepen de onderhandelingen over een afvloeiingsregeling stuk. De bank bood naar verluidt een half miljoen euro (tweemaal z'n jaarsalaris), Van Hooijdonk vroeg acht ton. Na de impasse koos men de weg naar de rechter, maar die werd half december bruut afgesneden door het faillissement.

Van Hooijdonks advocaat laat desgevraagd weten dat hij uiteindelijk geen vordering heeft ingediend, omdat die weinig kans van slagen heeft. Werknemers die op last van curatoren worden ontslagen hebben immers geen recht op een vertrekpremie.

Toch is er een kans dat Van Hooijdonk morgen naar de expohal komt. Volgens de faillissementswet zijn bestuurders van “de failliet' verplicht op een verificatievergadering te verschijnen. Van Hooijdonk was, op de dag dat Van der Hoop failliet ging, formeel nog in functie.

Mocht hij komen, wordt dat een interessante ontmoeting met zijn voormalige klanten. Velen van hen verwijten Van Hooijdonk persoonlijk de bank naar de afgrond te hebben gedreven. Sommige aantijgingen waren half december zo serieus, dat hij kortstondig werd bewaakt.

Philip de Witt WijnenPhilip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen