“Corus bespreekt fusie met Russisch bedrijf'

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus bekijkt met zijn Russische branchegenoot Evraz de mogelijkheden van een fusie. Dit meldde de Britse zakenkrant Financial Times gisteren op basis van een anonieme bron bij Corus.

Als de fusie doorgaat, wordt de nieuwe combinatie het zesde staalconcern ter wereld met een jaarlijkse productie van 32 miljoen ton staal. Een woordvoerder van Corus wilde vanochtend niet reageren op de fusiegeruchten rond Corus en Evraz, Ruslands grootste staal- en ijzerertsbedrijf. “We hebben alleen gezegd dat we kijken naar mogelijkheden in landen als Rusland en Brazilië waar we met lage kosten hoge groei kunnen realiseren“, zegt Corus-woordvoerder David Jackson.

De koers van Corus reageerde gisteren met een stijging van 9,8 procent tot 1,35 euro heftig op de fusiegeruchten. Sinds de vijandige overnamepoging van Mittal Steel op Arcelor is de koers van Corus binnen enkele maanden met bijna 50 procent gestegen.

Aangezien de verwachting is dat de staalindustrie aan de vooravond van een fusie- en overnamegolf staat, nemen analisten de fusiebesprekingen tussen Corus en Evraz serieus.

Corus-topman Philippe Varin zei eerder op een persconferentie al dat hij op zoek is naar een partner, bij voorkeur in opkomende markten als Rusland, Brazilië of India, om tegen lage kosten aan ijzererts te kunnen komen, samen met steenkool (cokes) de belangrijkste grondstof van staal. De prijs van ijzererts, waarvan vier grote mijnbouwconcerns de markt domineren, zijn in 2005 harder gestegen dan de staalprijzen.

Door de hoge grondstofprijzen is het bezit van eigen kolen- en ijzerertsmijnen voor staalproducenten als Corus strategisch interessant geworden. In 2002 mislukte een fusiepoging van Corus met het Braziliaanse staal- en ijzerertsbedrijf Companhia Siderurgica Nacional (CSN).

Corus, in 1999 ontstaan uit een fusie van Hoogovens en British Steel, was jarenlang verliesgevend, maar maakt sinds vorig jaar weer winst. Bovendien deed het afgelopen week het grootste deel van zijn aluminiumdivisie over aan het Amerikaanse Aleris voor 826 miljoen euro. Corus zit momenteel daardoor weer ruim in zijn kasgeld en de fusiegesprekken met het Russische Evraz kunnen daardoor op een veel evenwichtiger basis worden gevoerd dan indertijd met CSN.

Evraz produceert vooral goedkoop staal, maar vormt volgens analisten een goede aanvulling op Corus.