Conceptalbum over stress versus creatieve energie

De New Yorkse Liars zijn niet bang voor pretenties. Zo ging hun vorige cd They Were Wrong, So We Drowned, over niets minder dan heksenprocessen in het zeventiende-eeuwse Duitsland. De nieuwe Drum's Not Dead is ook een conceptalbum, maar met een schimmiger verhaallijn: over het eeuwigdurende conflict tussen Mt. Heart Attack en Drum. Ofwel stress en twijfel versus creatieve energie. Gezien het overdonderende effect van de dubbele drumbezetting is wel duidelijk wie wint. Dat verhaal is gezet in lang niet gemakkelijke, maar hoogst bezwerende muziek. De bas ontbreekt grotendeels. Gitaar, vervreemdende effecten en die overmaat aan trommels doen het werk, als de soundtrack van een exorcistisch ritueel. Zo hebben deze Liars, ook nu ze het hippe Brooklyn verruild hebben voor Berlijn, op deze derde plaat weer veel eigenzinnigs te melden. Op de bijgeleverde dvd wordt de muziek door filmmakers van bijpassende beelden voorzien.

Liars

CD POP

Liars: Drum's Not Dead

Mute, distr. EMI

    • Jacob Haagsma