Cold War vs. War on Terror

Mooi bericht. Vorige week vonden ambtenaren tijdens een inspectie van de Brooklyn Bridge een kamer vol voorwerpen uit de jaren ’50 en ’60. Tonnen vol water, papieren dekens en 352.000 crackers. Allemaal bedoeld om New Yorkers na een nucleaire aanval te voorzien van sommige eerste levensbehoeften. Waar de ruimte precies is, mag niet bekendgemaakt worden.

brug.jpg Mooi bericht. Vorige week vonden ambtenaren tijdens een inspectie van de Brooklyn Bridge een kamer vol voorwerpen uit de jaren ’50 en ’60.

Tonnen vol water, papieren dekens en 352.000 crackers. Allemaal bedoeld om New Yorkers na een nucleaire aanval te voorzien van sommige eerste levensbehoeften.

Waar de ruimte precies is, mag niet bekendgemaakt worden. Zoals alles hier: ‘for security reasons’. Het is in ieder geval aan de Manhattan-kant van de brug. Kijk hier naar een foto van de brug, gemaakt vanaf het toenmalige WTC.

O, ironie. Want hier komen de Koude Oorlog en de strijd tegen terrorisme samen. Het bleken bij nader inzien niet de Russen te zijn die dit meest zuidelijke puntje van Manhattan aanvielen. In mei 2003 bekende een Amerikaan, oorspronkelijk uit Kashmir, dat hij de brug als doelwit zag. Hij overwoog de kabels op te blazen.

politie.jpgHij zag er vanaf. Te gecompliceerd, te veel bewaking. Nu nog staan aan beide kanten van de brug politiewagens. Enthousiastelingen zijn er vast ook, maar ingezonden brieven in de krant worden alleen geschreven door klagers over deze maatregel. Door de aanwezigheid van de politie gaat het aantal beschikbare rijbanen van drie naar twee.

    • Freek Staps