Bush: minimaal tot 2009 in Irak

Toekomstige Amerikaanse presidenten zullen beslissen over eventuele terugtrekking van militairen uit Irak. Dit heeft de Amerikaanse president George W. Bush gisteren gezegd tijdens een persconferentie. Hij suggereerde hiermee dat het leger van de Verenigde Staten op zijn vroegst in 2009 uit Irak zal vertrekken; eind 2008 zijn er presidentverkiezingen in de VS.

In verscheidene media-optredens verdedigt de Amerikaanse regering de laatste dagen haar besluit om over te gaan tot de aanval op Irak, afgelopen weekeinde precies drie jaar geleden. Onder de Amerikaanse bevolking blijft de onvrede over de oorlog groeien en de populariteit van Bush dalen. In een recente opiniepeiling van de nieuwszender CNN zei 55 procent van de ondervraagde Amerikanen te verwachten dat er burgeroorlog uitbreekt in Irak; 40 procent voorzag een stabiele Iraakse regering.

Gevraagd wat er over is van de steun die de kiezers hem met zijn herverkiezing in november 2004 gaven, antwoordde Bush “ik zou zeggen dat ik dat krediet besteed aan de oorlog“.

Bush ontkende dat het geweld in Irak betekent dat in het land een burgeroorlog woedt. De voormalige Iraakse interim-premier Iyad Allawi zei zondag: “als dit geen burgeroorlog is, dan weet alleen God wat burgeroorlog is.“ Gevraagd of hij het eens was met Allawi noemde Bush hem “een goede gozer“, vervolgens citeerde Bush anderen, die zich de afgelopen dagen wél positief uitlieten over de situatie in Irak. Bush: “We erkennen allemaal dat er sektarisch geweld is. Maar zoals ik naar de situatie kijk, hebben de Irakezen ernaar gekeken en besloten dat ze geen burgeroorlog willen.“

Gevraagd naar de “ware reden“ om Irak aan te vallen, zei Bush: “Ik heb die oorlog niet gewild. Aannemen dat ik die oorlog wilde is simpelweg fout.“ Volgens Bush werd het besluit na de aanslagen van 11 september 2001 onvermijdelijk, omdat “de Amerikaanse bevolking beschermd moest worden“. “Dat betekende ook dat we van niemand mochten tolereren dat hij een schuilplaats bood aan een vijand, en daarom vielen we Irak binnen.“

Hij verwees daarbij veelvuldig naar de Talibaan en Al-Qaeda, in Afghanistan. Bush ontweek vragen dat Irak daar weinig mee te maken had. “Ik zag óók een bedreiging in Irak“, aldus Bush.