“Boekhouden, hoezo?'

Voormalig commissaris Fahlin, die in het boekhoudcomité zat van Ahold, had naar eigen zeggen een gebrek aan kennis over de Nederlandse boekhoudregels. Maar, zo verklaarde hij vanmorgen in de rechtszaal, die expertise was ook niet nodig.

Roland Fahlin, een van de vier verdachten in het strafproces rond Aholds boekhoudschandaal, zei dat je als commissaris altijd kunt vertrouwen op de informatie die je van de accountant krijgt. De Zweed zei voldoende bagage te hebben om vanuit het boekhoudcomité toezicht te houden op het bestuur en op de cijfers van Ahold. “Maar er wordt niet verwacht dat je als lid van het boekhoudcomité zelfstandig onderzoek doet.“ Fahlin bevestigde desgevraagd wel dat hij balans kan lezen.

Volgens Fahlin was het voor hem een verrassing dat hij, eenmaal in de raad van commissarissen, op de tweede vergadering werd gevraagd zitting te nemen in het boekhoudcomité. “Ik keek naar Cees van der Hoeven en zag dat hij me was vergeten dat te vragen. De dag ervoor was dat zonder mijn aanwezigheid besproken. Uit ervaring weet ik dat je heel goede redenen moet hebben om nee te zeggen, dus zei ik ja.“