Afrikanen verdrinken massaal op weg naar EU

In de maand december zijn tussen de 1.200 en 1.700 immigranten verdronken die trachtten om per boot vanuit Mauritanië in Afrika de Canarische eilanden te bereiken. Dit staat in een rapportage die de Spaanse politie al rond Kerst aan de Spaanse regering heeft doen toekomen. Pas gisteren zijn de cijfers in de openbaarheid gekomen.

Volgens het rapport, dat in verschillende Spaanse kranten werd geciteerd, zouden in anderhalve maand tijd tussen de 2.000 en 2.500 immigranten van de Mauritaanse kust zijn vertrokken zijn om illegaal op de Canarische kusten aan te landen. ,,Slechts tussen de 800 tot 900 zijn hier in geslaagd'', aldus de rapportage. De rest is vrijwel zeker verdronken, zo luidt de conclusie.

Op speciaal verzoek van Spanje is het thema van de illegale immigratie op de agenda gezet van de Europese Top van komende donderdag en vrijdag. De Spaanse opvangcentra op de Canarische eilanden zijn de afgelopen weken overstroomd met immigranten uit landen van bezuiden de Sahara.

Sinds de grensbewaking door de Marokkaanse politie is verscherpt bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, na incidenten afgelopen zomer, heeft de nieuwe smokkelroute voor illegale immigranten zich zuidwaarts verplaatst. Volgens schattingen van hulporganisaties zou zich momenteel een half miljoen illegalen afkomstig uit West-Afrikaanse landen in Mauritanië ophouden in afwachting van de oversteek naar de Canarische eilanden.

Spanje stuurt als enig Europees land hulp bij de grensbewaking naar Marokko en Mauritanië. Naast patrouilleboten zijn 35 leden van militaire genie naar Mauritanië gevlogen voor het inrichten van opvangkampen. Volgens hulpverleners zouden de afgelopen twee maanden zeker zeshonderd mensen uit zee zijn gered door Spaanse controleschepen voor de kust van Mauritanië.

Tegenover de Spaanse krant El País heeft de Mauritaanse premier Mohammed Uld Bubakar verklaard dat zijn regering volledig is verrast door de massale toestroom van illegale immigranten. Bubakar heeft de Europese Unie om hulp gevraagd, zijn land heeft niet de middelen om de illegale immigratie tegen te gaan.