Aanval van Tsjaad op rebellen

Het Tsjadische leger is onder aanvoering van president Deby in het offensief gegaan langs de grens met de Soedanese regio Darfur. Doelwit zijn twee Tsjadische rebellengroepen die het wankele regime van Deby steeds meer bedreigen.

De regeringssoldaten begonnen hun aanval maandag in de omgeving van de stad Adré aan de Tsjadisch-Soedanese grens. Betrouwbare gegevens over het verloop van de strijd ontbreken; de rebellengroepen zeggen het regeringsleger zware verliezen te hebben toegebracht. Aan de grens verblijven 200.000 Soedanese vluchtelingen en 20.000 uit Tsjaad. Tsjaad raakte de afgelopen weken steeds meer op gewelddadige wijze betrokken bij het conflict in Darfur. Door de onveiligheid zijn duizenden Soedanezen weer teruggevlucht naar hun land.

Het geopende offensief lijkt een omslag te betekenen voor het zestien jaar oude regime van president Deby. Nooit eerder was zijn positie zo wankel en nooit eerder bestond er zo'n sterke rebellenbeweging tegen hem.

Het offensief was geen verrassing. Deby heeft de afgelopen maanden wapens gekocht. De vorige week gemelde couppoging tegen Deby is mogelijk niet meer dan een voorwendsel geweest om de militaire actie te beginnen. Hoge medewerkers van zijn regering en leger evenals familieleden liepen de afgelopen maanden over naar de rebellengroepen in Oost-Tsjaad, die daar steun ontvangen van de Soedanese regering. De rebellen willen nog vóór de geplande verkiezingen in mei de Tsjadische president omver gooien. En Deby wil nog vóór die tijd de rebellie elimineren.