7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

Grand Palace

Schouwburgplein 54, Rotterdam, Telefoon (010) 414 58 38, keuken open 12.00-02.00, prijs 3-gangen à la carte 20,00 Categorie: open na 23 uur

De massaliteit van Grand Palace heeft zijn charme. De slecht onderhouden zaak is tot diep in de nacht gevuld met een uiteenlopend publiek: tafels met Chinese families, hippe Chinese jeugd en kaaskoppen die zich door de fotomenukaart proberen te worstelen. De bediening is op efficiency ingesteld en is helaas weinig hulpvaardig. Het eten wisselt van spannende bereidingen van orgaanvlees, goede ho fan-schotels tot minder goed bereide dim sum waar de rijstvellen bijhangen.

goed | Gegarandeerd je buikje rond voor weinig. Heel gezellig om met een grote groep te gaan eten. Enige ervaring met bestellen is wel vereist, dus wellicht handig om met minimaal één Chinese professional te gaan eten!(17-03-2006 S.T., Hoek van Holland)

goed | De dim sums zijn prima en niet te duur. De heren van bediening spreken niet allemaal even goed Nederlands maar kunnen wel tegen een grapje.(07-03-2006 M.M. te Schiedam)

Khalid Boudou FOTO: Leo van Velzen Velzen, Leo van

2 DROMENLEZING

De Kracht van Dromen

Door: Victor Spoormaker. Aanvang: 19.30u. Geertekerk, Utrecht. Prijs: 25 euro. Aanmelden: 020-6242542 & www.theprojectnetwork.nl

Droomonderzoeker Victor Spoormaker vertelt hoe je via je dromen je wensen en dromen kunt verwezenlijken. Volgens Spoormaker beschikt iedereen, kunstenaar, scholier of accountant, over een goudmijn aan creativiteit. Twee uur per nacht leggen we spiksplinternieuwe verbindingen, die ons kunnen helpen met een grandioze uitvinding, een plot voor een roman, of het oplossen van een ruzie. Wie zijn dromen leert regisseren beschikt over onvermoede krachten.

3 POLITIEK

De Palestijnse kwestie

Door: oud-premier Dries van Agt. Aanvang: 20.00u. Oudemanhuispoort, Zaal D 009, Amsterdam. Toegang gratis. Inl: 020-5251420 & www.sibamsterdam.nl

Abbas is Arafat opgevolgd als president van de Palestijnen, Israël heeft de Gazastrook ontruimd, Sharon heeft een nieuwe partij opgericht maar is door zijn hersenbloeding van het politieke toneel verdwenen en onlangs heeft de Hamas de Palestijnse parlementsverkiezingen gewonnen. Vanavond zal Dries van Agt vertellen hoe hij tot zijn pro-Palestijnse standpunt is gekomen en wat naar zijn verwachting de resultaten van de recente ontwikkelingen zullen zijn.

4 FILO-CAFÉ

Niccolò Machiavelli

Aanvang: 20.00. Volksuniversiteit, Rapenburgerstraat 73, Amsterdam. Res: 020-6261626 & www.volksuni versiteitamsterdam.nl

Machiavelli (1469-1527) staat bekend als denker over macht. Niet mooie idealen waren zijn leidraad, maar de politieke praktijk. Hierin speelden, behalve recht en moraal, ook bedrog, list en geweld een belangrijke rol. In het Italië van rond 1500 was een nieuwe maatschappelijke orde in de maak. Machiavelli onderzocht wat nodig is om aan de macht te komen én ook te blijven. Slechtheid en domheid zijn een realiteit waar politici rekening mee dienen te houden. Presentatie: Dries Boele.

5 TECHNIEK

Plastics in de chirurgie

Door: Prof.dr. T.M. van Gulik. Aanvang: 20.15. Speakers, Burgwal 45. Toegang gratis. Inl: 015-2785235 & www.sg.tudelft.nl

Wat je met plastics kan maken tart elke fantasie; niet alleen in de technische maar ook in de medische wereld. Als een lichaamsonderdeel niet meer optimaal functioneert kan kunststof uitkomst bieden. Deze toepassing van kunststofmaterialen in het lichaam kent eigenlijk geen grenzen; alles wat vervangen kán worden, kan een chirurg vervangen. Duurt het nog lang voordat er volledige kunststoforganen voor ons op de plank liggen? Hoe te denken over deze “kunststoffering' van de mens?

6 THEATER

Triptiek

Aanvang: 20.15. Kniertje, Dr. Lelykade 160, Scheveningen. Inl/res: 0900-3456789 & www.hnt.nl

In een oude visopslag speelt het Nationale Toneel Triptiek, een montagevoorstelling over de kloof tussen man en vrouw. Regisseur Franz Marijnen maakte hier vorig jaar een opmerkelijke versie van De meiden van Jean Genet. Nu keert hij terug met Stefan de Walle (Cyrano, Flodder) en Anniek Pheifer (bitch in Costa en zustertje in Jiskefet). Op basis van een stapel boeken en improvisaties maakt het drietal een eigen voorstelling. Inspiratiebronnen: Madame Edwarda van Georges Bataille, Hoer van Nell Arcan en teksten van Ischa Meijer.

7 BOEKENWEEK

Khalid Boudou

Aanvang: 20.00. Bibliotheek Kralingen-Crooswijk, Goudse Rijweg 70, Rotterdam. Toegang: 6,- Res: 010-4141637. Inl www.bibliotheek.rotter dam.nl

Khalid Boudou stortte zich al op jonge leeftijd op het schrijven. Met het verhaal “De Stemmendans', over een ontluikende liefde in de McDonalds, won hij de Elhizjra Literatuurprijs. Het schnitzelparadijs werd bekroond met Het Gouden Ezelsoor en is inmiddels verfilmd. Vanavond vertelt vertelt Boudou over zijn langverwachte opvolger De President.

Eet en recenseer zelf op www.nrc.nl/iens