7 redenen om thuis te blijven

1 film

Signs

M. Night Shyamalan (VS, 2002) Canvas, 21.25-23.10u.

Dominee Graham Hess (Mell Gibson) is na de dood van zijn vrouw van zijn geloof gevallen en heeft zich met zijn kinderen en broer (Joaquin Phoenix) teruggetrokken op een boerderij. Op een ochtend vindt hij grote graancirkels op zijn land. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen in de omgeving van het gebroken gezin. Ze horen onbestemde geluiden en zien schimmen. Regisseur Night Shyamalan (van onder andere The Sixth Sense) weet met tergend langzame cameravoering en veel suggestie de suspense op te voeren. Gibson en Phoenix acteren ingetogen. Signs kreeg veel kritiek, met name op de manier waarop de regisseur onderwerpen als geloof en predestinatie door het verhaal heen probeert te weven. Ook werden critici niet vrolijk van de ontknoping, waarin een invasie van aliens - want dat zijn het - op wel heel makkelijke wijze wordt afgewend. Toch zit er genoeg onderhuidse spanning in de film, en af en toe zelfs humor. Verdedig je tegen een buitenaardse inval: zet een punthoedje van aluminiumfolie op je hoofd. (JL)

Hamlet uit 1683: 78.565 euro

2 Actualiteiten

Twee vandaag

Ned.2, 18.20-18.50u.

Onder meer een gesprek met Wubbo Ockels, die een alternatief heeft bedacht voor de Zuiderzeelijn (de snelle verbinding tussen Schiphol en Groningen), het project waar het kabinet voor de zomer een besluit over neemt. Ockels wil een supersnelle bus inschakelen die op electriciteit rijdt en 250 km per uur haalt. Verder geven leden van Greenpeace zich aan omdat zij illegaal gekapt hout in Nederland hebben gekocht.

3 Radio (praten)

De avonden

747 AM, 20:00-22:00u.

Een gesprek met uitgever en voormalig boekhandelaar Fred Schmidt over de stand van zaken in het boekenvak. Regisseuse Ira Judkovskaja over Russische muziek, naar aanleiding van de voorstelling De Rit door gezelschap De groene envelop. De Amerikaanse journalist Charles Mann over zijn boek 1491, De ontdekking van precolumbiaans Amerika. Regisseur Guy Cassiers over zijn voorstelling Hersenschimmen en de rest van zijn oeuvre.

4 vrouw & oorlog

Women on the frontlines

Ned.3, 0.10-0.40u.

Als het oorlog is, zijn vooral vrouwen en meisjes het slachtoffer van moord, geweld, verkrachting en armoede. Toch zijn het vaak vrouwen die, ondanks alle ontberingen, gemeenschappen weer weten te verenigen. Het verhaal van vrouwelijke activisten die strijden voor vrede en rechtvaardigheid. Ze leren toekomstige generaties dat oorlog geen oplossing is. De documentaire herdefinieert de rol van vrouwen in oorlog.

5 GAME ps2/xbox

Black

www.black.ea.com, 59,99 euro

In de meeste schietspellen is het doel simpel. Jaag zoveel mogelijk tegenstanders over de kling en blijf zelf in leven. Dat was al zo in Doom uit 1993 en dat is anno 2006 nog steeds zo. De omgevingen waarin het schietgeweld plaatsvindt, worden steeds groter en mooier maar doen in de regel hoofdzakelijk dienst als sfeerbepalende eyecandy. Niet in Black. In Black gaat het er niet zozeer om wíe je doorzeeft met kogels, maar wát. De omgeving staat namelijk in dienst van de speler. Zo loont het om een balkon aan gort te schieten waarna de brokstukken op een groep boos kijkende bivakmutsen lazert. Maar ook rondslingerende houtsplinters, glasscherven, stucwerk, stukken baksteen en wat dies meer zij helpen je om je virtuele vijanden te beschadigen. Bijna alles wat je ziet kan kapot. Black is een van de meest intense, allesverwoestende shooters van dit moment. Destructie met een hoofdletter D. (JM)

6 fixen

Interieurstickers

Vanaf 2,50 euro, onder meer op www.haikje.nl

Als je genoeg hebt van de saaie witte muren die je huiskamer zo somber maken, kun je natuurlijk met behang of verf aan de slag om ze op te fleuren. Maar dat is alweer hopeloos achterhaald. Interieurstickers moet je hebben. Nee, het gaat niet om die glow-in-the-darksterretjes voor op het plafond, die hun zwakke licht helaas nog altijd over je slaapkamer schijnen. De interieurstickers van tegenwoordig zijn plakplaatjes met stijlvolle kleuren als zwart, wit en zilver, met al even stijlvolle dessins. Van bloemen en barok tot strakke jaren '70-figuren. Je koopt ze in de woonwinkel, of via internet. Ze plakken op alle gladde oppervlakken en veranderen de sfeer van je kamer in een enkele minuut. De stickers er af krijgen duurt een stuk langer. Krijg je na een paar weken spijt van je geplak, dan kun je ze het het best verwijderen door ze te verwarmen met een föhn. (JL)

7 site-seeing

Goedkope boeken

www.antiqbook.com

Een middagje snuffelen in antiquariaten op zoek naar een van de drie bundeltjes van Willem de Mérode die je nog niet hebt, heeft zo zijn charme. Maar vergeet niet dat het vinden van dat ene boek een stuk sneller kan, bijvoorbeeld door te surfen naar de website van Antiqbook. Honderden antiquariaten (wereldwijd) hebben zich aangesloten en proberen een zo groot mogelijk deel van hun collectie in de database onder te brengen. Van De avonden van Gerard Reve bijvoorbeeld, zijn 85 exemplaren direct verkrijgbaar bij tientallen verschillende antiquaren. De prijs loopt uiteen van 3,50 euro voor een paperback uit de jaren zestig tot 500 euro voor een eerste druk uit 1947. Dat nu eenmaal niet alle gebruikte boeken goedkoop zijn, blijkt ook uit de prijs van het (overigens van leuke annotaties voorziene) acteursexemplaar uit 1683 van Shakespeares Hamlet: een kleine tachtigduizend euro. (WW)

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij de rubriek “Fixen' in de krant van 22 maart stond de naam van de fotograaf van de besproken interieurstickers niet vermeld. De fotograaf was Louis Lemaire.

    • Jan Meijroos