5 min. + 12 sec.

Wat mij opvalt aan snel-sneller-snelst-receptuur is dat je er vaak zo lang over doet. In het boek Jamie's Dinners staan acht recepten onder de noemer “wondertjes in vijf minuten'. Jamie Oliver schrijft erbij dat-ie de gerechten zelf gekookt en getimed heeft. Neem van mij aan dat het niets minder dan een mirakel mag heten wanneer een mens in 5 min. + 12 sec. (sic) rundvlees met paksoi, paddestoelen en noedels kan bereiden. Ik heb bijvoorbeeld al 1 min. + 17 sec. nodig om het recept door te lezen.

Maar dat sappige rode vlees, die glibberige noedels en knapperige groenten zien er wel heel pucka uit. Dus toch aan de slag. Met een stopwatch. Want als meneer Oliver exact gaat lopen doen, kan mevrouw Vreugdenhil dat ook.

Omdat ik vooraf het recept heb doorgenomen - een dure tijdsinvestering die ik niettemin iedere speed-koker kan aanbevelen, begin ik met een grote pan water op het vuur te zetten (34 sec.). Pas daarna verzamel ik alle ingrediënten op het aanrecht (1 min. + 12 sec.). Ik snijd een halve rode ui in ringen (29 sec.) en schil en snijd 2 cm. verse gemberberwortel in plakjes (37 sec.) Een rode chilipeper gaat doormidden, de zaadlijsten gaan eruit en hij eindigt in dunne ringetjes (1 min. + 6 sec. inclusief handen wassen met zeep). Ik borstel een handvol oesterzwammen en shi-itakes schoon en scheur ze in stukken (1 min. + 3 sec.); een Shanghai-paksoi gaat in vieren ( 16 sec.) Ik wrijf 115 g biefstuk in met 1 eetlepel olie, zeezout en 1 theelepel komijnpoeder (26 sec.) Voor de benodigde bouillon schep ik 2 dl uit de pan met inmiddels kokend water en los er een theelepel bouillonpoeder in op (21 sec.). In het kokende water gaat 115 g mihoen die volgens de instructies op de verpakking 4 minuten moet weken. Ik verhit een koekenpan op hoog vuur (1 min.) en schroei het vlees aan twee kanten (1 min. 30 sec.). De ui, gember en chilipeper bak ik mee (2 min. + 15 sec.). Erbij gaan de paddestoelen, paksoi en bouillon. Het duurt even voordat de boel weer kookt en de groente een beetje meegeeft (2 min. + 36 sec.). De noedels heb ik inmiddels in een vergiet laten uitlekken en gaan ook in de pan ( 42 sec.). Ik proef of er nog zout en peper bij moet. Nee (8 sec.). Het vlees haal ik uit de pan en snijd het in plakken (18 sec.) Tot slot schep ik de noedels en groente in een grote kom, leg het vlees erop en schenk de bouillon erover (23 sec.).

Totale bereidingstijd: exact 14 min. + 56 sec.... I rest my case, mr. Oliver.

Nagloeiend van het straffe kooktempo en de overwinningsroes, gewapend met twee eetstokjes, val ik aan op de dampende kom soep. Mmmm. Een wonder is het niet. Wel een prima speed-recept.

Lees het recept van Jamie op www.nrc.nl/kokenetc en laat weten hoe lang jij erover doet.

    • Janneke Vreugdenhil