4-0, maar toch dichter bij elkaar

Moslims en homo's voetbalden gisteren in Amsterdam tegen elkaar. Bedoeling: de twee groepen nader tot elkaar brengen. “Uiteindelijk heeft alleen God het recht te oordelen.“

Een voetbalteam van homo’s nam het gisteren op tegen een moslimelftal. De homo’s verloren met 4-0. Foto Bas Czerwinski 21-03-2006, AMSTERDAM. TOERNOOI TIJDENS DE INTERNATIONALE DAG TEGEN RACISME. VOETBALLEN TUSSEN HOMO'S, WIT EN MOSLIMS, ZWART. FOTO BAS CZERWINSKI Voetebal Minderheden Czerwinksi, Bas

“Ik heb helemaal niks tegen homo's“, zegt El Madan (17) van het Nova College in Amsterdam. “We zijn allemaal mensen“, valt klasgenoot Mounir (15) hem bij. Gistermiddag, op de Internationale Dag tegen Racisme en Intolerantie, speelden moslimjongeren een voetbalwedstrijd tegen een gelegenheidsteam van homoseksuelen. Vooroordelen tackelen, zo luidde de slogan van de organisatie, maar de voetballers zelf bleken weinig last te hebben van vooroordelen jegens elkaar.

Niks aan de hand dus, zo leek het, maar in de voetbalkantine werd de hele ochtend door ambtenaren, belangenorganisaties en schrijvers over de problematiek van homoseksualiteit binnen de moslimgemeenschap gesproken. “Not done.“ “Onbespreekbaar.“ “Een doodzonde.“

Een moslim-homo kan met zijn gevoelens bij weinig mensen terecht. De Nederlands-Palestijnse journalist Imad El Kaka (31), auteur van het boek Mijn geloof en mijn geluk, waarin hij 24 homoseksuele moslims portretteert, denkt dat 90 procent zijn geaardheid geheimhoudt. “Seksualiteit is voor moslims sowieso al een gevoelig onderwerp“, zegt hij, “en homoseksualiteit wordt als een zonde gezien. Een verkeerde keuze. Zelfs een ziekte. Een moslim-homo is als de dood om de familie te schande te maken. Zijn zusjes kunnen dan moeilijker aan een echtgenoot komen, omdat men denkt dat haar kinderen “het' ook krijgen. Van dat idee moeten we echt af.“

Homo-organisaties als het COC werken samen met Forum (het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling) om homoseksualiteit binnen de moslimgemeenschap bespreekbaar te maken. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Tilburg bestaat het Vierstedenproject. Een onderdeel daarvan is het project Veilige Haven, waar islamitische homo's, lesbiennes en biseksuelen opgevangen worden en met iemand over hun gevoelens kunnen praten.

“Stapje voor stapje proberen we homo's en moslims dichter bijelkaar te brengen“, zegt Halim El Madkouri van Forum. “Een potje voetbal met elkaar spelen lijkt triviaal, maar het is een begin. We hameren erop dat het niet alleen maar een kwestie van seksualiteit is, maar dat het gaat om fundamentele rechten die iedereen in dit land heeft. Elk mens mag zijn zoals hij is.“ El Madkouri, zelf ook moslim, wijst naar boven. “Uiteindelijk heeft alleen God het recht om over ons te oordelen.“

Toch blijkt het lastig om moslims te overtuigen. Homoseksualiteit wordt, net als bij andere religies, gezien als een bedreiging voor de voortplanting. Ook Imad El Kaka hinkt soms op twee gedachten. “Als journalist en schrijver strijd ik voor homo-emancipatie“, zegt hij, “maar als moslim...“ Hij zucht. “Ik weet het gewoon niet.“ El Madkouri: “Er is veel angst voor het onderwerp. Veel moslims denken dat je ze probeert te bekeren tot homoseksuele gevoelens. Voor de dialoog is een lange adem nodig.“

Ossama Abu Amar, initiafnemer van Stichting Haibibi Ana, die hulp verleent aan homoseksuele moslimjongeren, waarschuwde er echter voor om van homoseksualiteit een “islamitisch probleem“ te maken. “Het ziet diep in de cultuur. Maar ik heb goede hoop dat de intolerantie uiteindelijk gewoon verdwijnt“, zegt hij.

Oud-scheidsrechter John Blankenstein, zelf homoseksueel en gistermiddag coach van het homo-team, zag daarom het nut wel in van de voetbalwedstrijd. “Je ziet de kinderen er helemaal in opgaan. Zo vergeten ze even alles om zich heen. Dat is uiteindelijk de bedoeling.“ Zijn team verloor de wedstrijd met 4-0, maar dat kon Blankenstein niet deren. “We zijn allemaal winnaars.“

    • Rob Wijnberg