Zo voelt racisme, op tv

Een nieuwe, controversiële, serie is op tv in de VS.

Een zwarte familie wordt wit en een witte familie zwart.

De blanke familie met Bruno Marcotulli, zijn vrouw Carmen Wurgel en haar dochter Rose, in de serie 'Black. White.' Soaps FX Networks

Wat moet je doen om als blanke voor een zwarte Amerikaan door te gaan? Je danst een beetje als je loopt, je geeft high fives en zo nu en dan roep je yo, bitch! tegen een dame.

Moeilijker is het niet, denkt Bruno Marcotulli. De blanke vader, zijn vriendin en hun dochter van achttien zijn een van de twee gezinnen die sinds vorige week in een realityshow op tv elke week op de nationale open zenuw - racisme - drukken. In de week nadat de film Crash over raciale spanningen de Oscar voor beste film won, trok de eerste uitzending van de serie Black. White. op FX Networks meteen al een recordaantal kijkers voor dit soort series: vier miljoen.

In de serie laten Bruno's familie en het gezin van Brian Sparks zich door visagisten omtoveren tot het tegenovergestelde ras. Ze wonen zes weken bij elkaar in een huis in Los Angeles en gaan de stad in, in verwoede pogingen onderhuids racisme aan de oppervlakte te krijgen. Zo laat de zwarte vader Brian Sparks zich nieuwe schoenen aanmeten. De verkoper helpt Brian met een schoenlepel. 'Dat is me nog nooit gebeurd', zegt Sparks. 'Geweldig. De mogelijkheden als blanke zijn eindeloos.'

Het ondergaan van racisme door je als een ander ras voor te doen, is niet nieuw. Een bekend voorbeeld is het boek Black like me van John Howard Griffin, die zich in 1961 als zwarte voordeed en de zuidelijke staten van Amerika introk. Zoveel kritiek als dat boek kreeg wegens uitlokking, zoveel kritiek is er nu ook op Black. White. Situaties zouden geënsceneerd zijn, gesprekken te eendimensionaal weergegeven en niet-racistische uitlatingen worden te weinig vertoond. Logisch, zeggen de makers, onder wie rapper en filmster Ice Cube: we moesten kiezen. Oprah Winfrey was enthousiast en noemde het 'een baanbrekende documentaire'.

De serie zit vol ervaringen die inderdaad niet iedereen kent. Het (nep)zwarte meisje dat met een liefdesgedicht uit de toon valt in een klas vol bozige rappers, de (nep)blanke die solliciteert in een blanke sportbar en hoort dat de wijk 'gelukkig nog niet verpest is door minderheden'.

Maar waar eindigt vooroordeel en begint racisme? De serie zoekt een antwoord en stuurt beide vaders samen de stad in. Bruno is geschminkt als zwarte, Brian gaat als zichzelf. Wanneer twee blanke vrouwen hen op straat uit de weg gaan, ziet Brian zijn ideeën bevestigd: ze waren bang voor twee zwarte mannen.

'Nee hoor', zegt Bruno, 'de stoep was simpelweg niet breed voor ons allemaal. Ze gingen gewoon aan de kant. Ik denk dat jij gewoon op zoek bent naar racisme.'

Brian ontsteekt in woede. Hij wordt al '41 verdomde jaren' zo behandeld en weet dus echt wel waar hij het over heeft.

Bruno weer: 'Je ziet gewoon wat je wilt zien.'

Brian: 'En jij ziet niet wat je niet wilt zien.'

De site van de tv-serie Black. White. is te vinden via www.fxnetworks.com

    • Freek Staps