Wilders: artikel 1 moet uit Grondwet

Tweede-Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) wil artikel 1 van de Grondwet, over gelijke behandeling, schrappen en vervangen door een artikel dat de joods-christelijke en humanistische traditie in Nederland bepaalt als de 'dominante cultuur'.

Dat staat in het verkiezingsprogramma 'Klare Wijn' van zijn Partij voor de Vrijheid dat Wilders vandaag heeft gepresenteerd. Deze tradities vormen 'niet alleen de basis maar ook de grenzen van onze beschaving', waaraan allochtonen zich zouden moeten conformeren.

Wilders streeft naar een immigratiestop van vijf jaar voor niet-westerse immigranten en hij wil dat er vijf jaar lang geen nieuwe islamitische scholen en moskeeën in Nederland worden opgericht.

Hij signaleert een 'modern onbehagen' in de liberale samenleving. Volgens het Kamerlid, dat in 2004 de VVD verliet, ontbreekt in 'het pure liberalisme' deugdzaamheid als waarde.

Fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, op reis in India, zeggen dat Wilders Fortuyn wil 'nadoen'. 'Oude wijn in oude zakken', aldus PvdA-leider Bos. Rouvoet (ChristenUnie) noemt het programma een provocatie. De fractievoorzitters van CDA en VVD willen niet reageren.

vrijheid: pagina 3