Washington en Brussel hekelen uitslag in Minsk

De Amerikaanse regering weigert de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland te accepteren. Een woordvoerder zei dat de Wit-Russen 'in een klimaat van angst' hebben gestemd. Aanhangers van de oppositie zijn in elkaar geslagen en gearresteerd, zo werd in Washington gezegd.

Bij de verkiezingen van zondag kreeg Aleksandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland sinds 1994, volgens de officiële uitslag 86 procent van de stemmen; oppositiekandidaat Aleksandr Milinkevitsj zou op zes procent zijn blijven steken. Maar zowel de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) als de Raad van Europa concludeerde na afloop dat de verkiezingen niet eerlijk waren verlopen. De Raad van Europa sprak zelfs van 'een farce' en noemde Loekasjenko 'een president met een besmet mandaat'.

De Europese Unie noemde de verkiezingen 'vrij noch eerlijk'; er zou al in de aanloop naar de stembusgang fraude zijn gepleegd. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Plassnik - Oostenrijk is EU-voorzitter - zei dat 'we een discussie zijn begonnen over mogelijke restrictieve maatregelen' tegen het bewind in Minsk.

Alleen in Rusland is de zege van Loekasjenko toegejuicht. President Vladimir Poetin feliciteerde zijn collega in Minsk. 'De resultaten van de verkiezingen getuigen van het feit dat de kiezers u vertrouwen op uw weg naar de verdere toename van het welzijn van het volk van Wit-Rusland', aldus Poetin. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is er 'geen reden om de legitimiteit van de resultaten te betwijfelen'.

Ook in Washington wordt gedacht over mogelijke sancties tegen Wit-Rusland. Maar een woordvoerder van de regering waarschuwde dat de VS weinig machtsmiddelen hebben. 'De waarheid is dat we maar heel beperkte economische en diplomatieke banden [met Wit-Rusland] hebben, en dat geldt ook voor Europa. Het komt aan op de Russen, maar het ziet er niet naar uit dat zij bereid zijn Loekasjenko op zijn kop te geven.'

Portret Loekasjenko: pagina 4

Hoofdartikel:pagina 7