Voor Gaddafi blijft Saddam president

De Libische leider Moammar Gaddafi zegt dat hij Saddam Hussein altijd als een dictator heeft gezien, maar dat hij hem nog steeds beschouwt als president van Irak. Saddam werd niet door zijn volk maar door bezettingstroepen omver geworpen. Hij moet 'nog steeds worden beschouwd als de wettige president van Irak', aldus Gaddafi. Saddam is 'een krijgsgevangene' die volgens de Geneefse Conventies zonder uitstel moet worden vrijgelaten. Het lopende proces tegen hem is onwettig.

Gaddafi zei dat gisteren op de Italiaanse zender Sky TG24 TV. Volgens hem lopen Cuba, Zimbabwe, China, Noord-Korea en zelfs zijn eigen land het risico hetzelfde lot als Irak te ondergaan, en te worden aangevallen door een door de VS geleide invasiemacht.

Ook voor het Italiaanse kijkerspubliek zelf had Gaddafi een boodschap: meer anti-Italiaans geweld in Libië valt 'helaas' niet uit te sluiten. Bij een aanval op het Italiaanse consulaat in Benghazi vielen vorige maand elf doden. Dat protest was niet gericht tegen het beledigen van de profeet Mohammed of tegen Gaddafi's bewind, maar kwam voort uit woede over het Italiaanse koloniale verleden, zei Gaddafi. Hij zei dat de gewone man in Libië herstelbetaling wil. In het verleden is gesproken over Italiaanse financiering van een snelweg of een ziekenhuis in Libië.