Voetbalclubs eisen geld voor internationals

Voetbalclubs draaien nu op voor de kosten van hun geblesseerde internationals. Van de wereldvoetbalbond FIFA eisen ze een schadevergoeding van 860 miljoen euro.

Eigenlijk wilde hij helemaal niet voetballen, die 17de november 2004. Zijn werkgever, Sporting Charleroi, had de Marokkaanse spelverdeler Abdelmajid Oulmers liever in België gehouden, in de voorbereiding op de volgende competitiewedstrijd. Maar de Marokkaanse voetbalfederatie besliste anders. Marokko verplichtte Oulmers om mee te spelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Burkina Faso. Bij een tackle scheurde hij de linkerenkelbanden. Acht maanden revalidatie volgden. Zonder Oulmers werd Charleroi vijfde, niet goed genoeg voor de UEFA Cup.

Gisteren begon voor de handelsrechtbank in Charleroi de zaak van Oulmers en de club tegen onder meer de wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. Charleroi eist een schadevergoeding van 615.955 euro. Want het betaalde al die tijd wel het loon van de geblesseerde Oulmers en de ziekenhuiskosten.

Charleroi krijgt in de rechtszaal de steun van de G-14, de lobbyvereniging van de (achttien) belangrijkste Europese voetbalclubs. Die eisten bij het begin van de rechtszaak 860 miljoen euro van de FIFA; als compensatie voor de afwezigheid van hun spelers de afgelopen tien jaar vanwege blessures die werden opgelopen in dienst van de nationale ploegen.

De G-14 hoopt via de rechtszaak vooral de machtspositie van zowel de FIFA als de UEFA te doorbreken. 'Het gaat ons niet louter om de schadevergoeding. Of om Charleroi. We steunen de club omdat ze een goede zaak heeft', zegt algemeen directeur Thomas Kurtz.

Volgens de FIFA-reglementen is een club verplicht spelers af te staan voor een interland. En kan die club geen vergoeding eisen, ook niet als de speler in dienst van zijn land geblesseerd raakt. 'En dat is oneerlijk en ondemocratisch', zegt Kurtz. De G-14 bestempelt de voetbalfederaties op basis van het Helsinki-rapport uit 1999 als monopolisten die misbruik maken van hun positie.

Een poging van FIFA-voorzitter Joseph Blatter afgelopen vrijdag om een rechtszaak te voorkomen, via een gesprek met de voorzitter van Charleroi, mislukte. Die heeft geen zin in een schikking en wil dat een voorbeeld wordt gesteld.

De advocaten van beide partijen mochten gisteren hun zaak verdedigen voor de rechter. De verwachting is dat die nu een uitgebreid advies vraagt aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, net zoals in de zaak van Jean-Marc Bosman. Een uitspraak wordt pas deze zomer verwacht.

De clubs hopen drie zaken te bereiken: een vergoeding voor geblesseerde internationals, een compensatie voor het afstaan van hun spelers voor interlands en inspraak in de samenstelling van de internationale voetbalkalender.

De FIFA wijst erop dat armere voetballanden geen geld hebben voor een financiële vergoeding aan hun internationals, en dat een verplichting het voetbal in gevaar kan brengen. Maar volgens de G-14 poogt de FIFA, die zelf meer geld via de bonden zou kunnen verstrekken, zo de eigen portemonnee te beschermen. Alleen al aan het WK voetbal in Duitsland verdient de FIFA 2,5 miljard euro.

    • Dirk Vandenberghe